Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, spune că va strânge semnături pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în cazul în care acesta nu semnează decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA. Declarația vine în contextul în care social-democrații se reunesc luni, începând cu ora 11, în prima ședință a Biroului Permanent Național după decizia Curții Constituționale privind revocarea lui Kovesi.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Voi fi primul care strânge semnături pentru suspendarea Președintelui, în cazul în care acesta nu va respecta decizia CCR (...). Președintele nu este la primul conflict juridic de natură constituțională pierdut, deci putem spune că deja se află într-o stare de recidivă. În prezent, sunt toate motivele de natură constituțională care să atragă suspendarea Președintelui României. Depinde numai de el cum înțelege să-și exercite atribuțiile în cadrul constituțional”, a susținut Dîrzu, citat de ziarul Unirea.

Social-democratul mai spune că șeful statului, în calitate de garant al respectării Constituției, nu are altă variantă decât aceea de a o revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi. ”Sunt sigur că Președintele României va respecta Constituția și nu se va lăsa păcălit de anarhiștii din PNL și USR care instigă la nerespectarea deciziilor CCR. Am văzut zilele astea instigări la violențe, îndemnuri de a se incendia sau ataca sediul CCR. Dacă asta înseamnă opoziție sau dacă Președintele legitimează astfel de discursuri, înseamnă că suntem în ajunul unei lovituri de stat”, a mai susținut el.

Liderul PSD Alba mai susține că președintele este obligat să numească și directorul Serviciului de Informații Externe, post rămas vacant de la demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, în septembrie 2016. Dîrzu solicită președinților celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, să sesizeze CCR privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între președinte și legislativ pe această temă.

Pentru suspendarea șefului statului nu este nevoie de strângerea de semnături, fiind suficient votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea CCR.

”În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută”, precizează articolul 95 din Constituție. Suspendarea înseamnă declanșarea unui referendum de demitere a șefului statului.

De asemenea, potrivit legii, directorul SIE este votat de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea președintelui. Iohannis nu a înaintat nicio propunere în condițiile în care în Parlament se confruntă cu o majoritate ostilă.