Sfaturile șefului ANPC pentru cei care mănâncă la fast-food

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 20 mai 2018, 15:13 Actualitate | Esenţial


Masa fast food
Foto: Flickr/ Ben Sutherland
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) Paul Anghel atrage atenţia asupra produselor fast-food şi îi sfătuieşte pe consumatori ca atunci când cumpără din magazinele sau restaurantele specializate astfel de produse să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, cu halat de protecţie, bonetă şi, mai ales, mănuşi de protecţie curate sau de unică folosinţă, transmite news.ro.

De asemenea, îi îndeamnă pe clienţi să verifice eticheta produsului şi ambalajul acestuia şi să compare preţul de la raft cu cel de pe bon, pe care să-l păstreze în cazul în care doresc să reclame calitatea produsului.

"Pentru a achiziţiona produse de tip fast-food care să nu le pună sănătatea sau poate chiar viaţa în pericol, consumatorii trebuie să ţină cont de câteva sfaturi: la cumpărarea produselor din carne/carne tocată să acorde atenţie deosebită la aspectul produsului, să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limita de consum şi a ingredientelor alergene”, spune Paul Anghel.

Ei îndeamnă pe oameni să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data de expirare sau dacă această este modificată sau depăşită şi să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu poate asigura condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

"Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observă unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele,  integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării, precum şi etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate”, mai spune directorul ANPC.

În plus, spune Paul Anghel, înainte de a cumpăra alimente din magazine sau restaurante specializate, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, respectiv cu halat de protecţie şi bonetă şi mănuşi curate sau de unică folosinţă. Oamenii trebuie să fie atenţi inclusiv la preţul afişat şi să verifice dacă acelaşi preţ este marcat şi pe bonul de casă.

"Şi un ultim sfat: să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţă unui produs”, precizează directorul ANPC.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a declanşat o anchetă în cazul unui copil de trei ani care a murit la spital, acolo unde au ajuns şi părinţii lui, după ce ar fi mâncat shaorma de la un fast-food din Capitală.



















2601 vizualizari

  • +7 (9 voturi)    
    Anghele ... (Duminică, 20 mai 2018, 16:09)

    DanDare [utilizator]

    ...da' de ce mai functioneaza unitati de alimentatie publica care nu indeplinesc cerintele de mai sus ?
    Voi, ANPC-ul ce paziti, ca doar sunt aceleasi gherete si bombe care vand mancare de zeci de ani, in acelasi loc si acuma, dupa ce se intampla eventul nefericit vii matale sfatos nevoie mare si ne tii lectii ???

    Pai ia mai bine da-ti demisia, pt ca tu si subordonatii tai sunteti niste incompetenti , care nu aplica legea si inchid ochii la toate normele enumerate de tine mai sus contra unor spagi mai mari sau mai mici si uite asa, pana cand nu moare cineva timpu' trece spaga merge ...

    Anghele tu ar trebui sa fii anchetat pentru neglijenta in servici cu masurile de rigoare, destituit , amendat , poate si niste ani cu suspendare, pt ca tu si institutia pe care o conduci sunteti responsabili de aplicarea legii in alimentatia publica. RESPONSABIL - iti spune ceva cuvantul asta ?
  • 0 (0 voturi)    
    Intrebarea mea: (Duminică, 20 mai 2018, 21:56)

    Marionette [utilizator]

    A fost de la shaorma sau nu? Si daca da ce a fost? Si daca a fost ceva letal unitatea respectiva de ce mai exista.
    A murit un copil. Nu vreau sa stiu ce fel de boneta ii trebuie celui care vinde mancare.
    Sunt autoritatile suficient de competente sa mi raspunda de ce a murit baietelul?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version