Prințul Harry și actrița americană Meghan Markle s-au căsătorit, sâmbătă, într-o ceremonie somptuoasă care a reunit fastul regalității britanice cu strălucirea hollywoodiană, aducând o nouă scânteie într-o monarhie care se străduiește să rămână relevantă în timpurile moderne, scrie Reuters.

Nunta Harry-MeghanFoto: Captura YouTube

UPDATE 15.59Meghan Markle a purtat o rochie de mireasă Givenchy. Ce i-a spus Prințul Harry când a văzut-o

UPDATE 14.43 Arhiepiscopul de Canterbury i-a declarat soț și soție

UPDATE 14.02 Meghan Markle a ajuns și ea la capela unde se va căsători cu Prințul Harry și este condusă la altar de Prințul Charles. Rochia ei a fost realizată de Clare Waight Keller, prima femeie director artistic la casa franceză de modă Givenchy.

UPDATE 13.44 Trandafiri albi, florile preferate ale Prințesei Diana, împodobesc altarul unde va avea loc ceremonia.

UPDATE 13.39 Prințul Harry a ajuns la Capela St. George împreună cu fratele său William. Ambii sunt îmbrăcați în ținută militare. Viitoarea mireasă este într-o limuzină, pe drum spre ceremonie.

UPDATE 13.08 La nuntă au venit, printre alții, actorii din serialul Suits în care a jucat Markle, jucătoarea de tenis Serena Williams, celebra vedetă de televiziune americană Oprah, actorul George Clooney și soția sa Amal, David și Victoria Beckham, actorul Idris Elba și cântărețul Elton John. De asemenea, sunt prezente două foste iubite ale Prințului Harry și frații și surorile mamei lui, Prințesa Diana

UPDATE 10.29Așa cum se preconiza, Prințul Harry a primit sâmbătă titlul de Duce de Sussex de la bunica sa, Regina Elisabeta, a anunțat Palatul de Buckingham, ceea ce înseamnă că Meghan Markle va deveni ducesă după căsătoria de astăzi. Prințul Harry a primit și titlurile de Conte de Dumbarton și Baron Kilkeel.

Odată ce primele raze de lumină au apărut deasupra Castelului Windsor al Reginei Elisabeta, locul unde se va căsători cuplul, mulțimea a început să se adune în afara clădirii în care au locuit 39 de monarhi britanici din 1066 și până acum.

Căsătoria dintre popularul nepot al Reginei Elisabeta a II-a și actrița făcută celebră de serialul TV ”Suits” va avea loc în Capela St George, realizată în secolul XV.

Se estimează că peste 100.000 de fani vor umple îngustele străduțe din Windsor, aflat la 30 kilometri de Londra. Măsurile de siguranță sunt stricte, vizitatorii trebuie să treacă prin puncte de securitate instalate în jurul castelului.

Nunta va începe la ora 14.00 (ora României).

Căsătoria lui Harry, 33 de ani, al șaselea moștenitor al tronului, și Markle, 36 de ani, divorțată, care are o mamă de culoare și un tată alb a atras atenția presei internaționale, sute de echipe de filmare venind în Windsor.

Ceremonia religioasă va fi oficiată de Protopopul de Windsor, David Conner, iar arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va oficia ceremonia jurămintelor, scrie Telegraph, citat de news.ro.

Prinţul Harry urmează să decidă dacă va purta verighetă. Fratele lui, William, a ales să nu poarte un astfel de inel.

Dacă departamentul administrativ al Palatului Buckingham este responsabil cu organizarea nunţilor regale, de data aceasta Harry şi Markle sunt cei care se ocupă de ceremonie. Totuşi, ei sunt consiliaţi de secretarul privat al prinţului, Edward Lane Fox. Biroul administrativ este însărcinat cu aspectele ceremoniale ale zilei.

Ceremonia religioasă, muzica, florile, decoraţiunile şi recepţiile vor fi plătite de familia regală.

Dacă nunta prinţului William şi festivităţile din 2011 au costat în jur de 30 de milioane de lire sterline, de data aceasta site-ul Bride Book estimează că acesta va avea un buget de circa 15 de milioane de lire sterline, care include şi câteva milioane alocate securităţii din zonă.

Şase sute de invitaţii au fost trimise (200 dintre acestea către prieteni apropiaţi ai celor doi) pentru petrecerea de la Frogmore House din Windsor.

Nu există o listă cu personalităţi politice invitate, ceea ce înseamnă, scrie presa britanică, că nici prim-ministrul Theresa May ori preşedintele SUA, Donald Trump, nu au fost invitaţi la eveniment. Nu este sigur daca fostul şef de stat american Barack Obama, apropiat al casei regale britanice, va fi prezent la ceremonie.

În plus, invitaţilor le-a fost trimis un ghid privind ţinuta pentru ceremonie şi instrucţiuni. Sunt interzise aparatele foto şi genţile voluminoase, dar şi medaliile. În lista de sugestii privind accesoriile este specificat: „Fără săbii”.

Mama lui Meghan Markle, Doria Radlan, va fi prezentă la ceremonie, însă tatăl ei, Thomas Markle, nu va participa. Meghan Markle va fi condusă la altar de prinţul Charles.

„Prinţul de Wales este încântat să o primească pe domnişoara Markle în familia regală în acest mod”, s-a arătat în mesajul transmis de Palatul Kensington.

Între cei invitaţi, pe lângă familia regală britanică şi membri ai familiei americancei, s-ar putea număra Serena Williams şi actorii Sarah Rafferty, Patrick J Adams şi Wendell Pierce, alături de care Markle a jucat în serialul „Suits”.

Nu una, ci două recepţii

Două recepţii vor fi organizate în cinstea nunţii. Prima, formală, la care vor participa cei 600 de invitaţi, va avea loc după-amiază, în sala lungă de 55 de metri de la St. George, şi fi găzduită de regina Elizabeth II.

Cea de-a doua recepţie, la care vor participa cei 200 de prieteni apropiaţi şi membrii celor două familii, va avea loc seara, la Frogmore House, şi va fi găzduită de Prinţul de Wales.

Tortul de nuntă

Tortul de la nunta prinţului Harry cu Meghan Markle va fi creat de un cofetar din California şi va avea „aromele intense ale primăverii”, cu un amestec de lămâie şi flori de soc. Acesta va fi acoperit cu cremă de unt şi decorat cu flori proaspete.

Maestrul cofetar Claire Ptak, originară din California, care conduce o cofetărie din Londra, Violet Bakery, este cea care a creat tortul.

Se pare că va fi pentru prima dată când un cuplu regal nu va urma tradiţia de a servi un tort cu fructe oaspeţilor de la nuntă.

Florile

Prinţul Harry şi Meghan Markle au ales o florărie londoneză, apropiată industriei de modă, care va realiza aranjamentele pentru nunta lor.

Philippa Craddock, pe a cărei listă de clienţi se regăsesc casa Alexander McQueen şi revista Vogue, va folosi flori de sezon din regiunea Windsor pentru a decora spaţiul în care va avea loc ceremonia. Între acestea, trandafiri albi de grădină, bujori şi degetariţă.

Muzica

În luna februarie a acestui an, Mel B, una dintre membrele grupului Spice Girls, a făcut o aluzie privind reunirea trupei cu ocazia nunţii regale. Cântăreaţa susţinea atunci că a primit o invitaţie „cum se cuvine”.

În urma afirmaţiilor ei, şi Victoria Beckham a lăsat să se înţeleagă că va participa la nuntă, însă posibil ca invitat. În 2011, împreună cu soţul ei, David Beckham, a fost prezentă la nunta prinţului William.

Potrivit estimărilor, pentru partea muzicală a recepţiei vor fi cheltuiţi circa 500.000 de lire sterline.

Noi titluri regale

Meghan Markle va deveni HRH (Her Royal Highness, n.r.) după ce se va căsători cu prinţul Harry. Potrivit tradiţiei, membrii de gen masculin ai familiei regale primesc un titlu din partea monarhului în ziua nunţii lor.

În acest caz, titlul vacant este de Duce de Sussex şi, cel mai probabil, Harry îl va primi. Asta înseamnă că Meghan Markle va deveni Ducesa de Sussex.

La fel ca prinţul Harry, anteriorul Duce de Sussex s-a căsătorit din dragoste, şi nu a ales o soţie care să se potrivească tiparului regal.

Luna de miere

Ţinut secret, locul unde prinţul Harry şi Meghan Markle îşi vor petrece luna de miere face obiectul mai multor speculaţii.

La pariuri, favorita este Namibia, unde cei doi ar căuta să meargă într-un safari în Hoanib Valley Camp, aflat în nord-vestul ţării. Botswana, unde ei au călătorit la începutul relaţiei, este şi ea pe lista favoritelor. Între alte destinaţii posibile pentru luna de miere a cuplului regal se numără Toscana, Hawaii, Turcia şi Filipine.