Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat sâmbătă că va merge personal la Curtea Constituţională când se va dezbate sesizarea privind existenţa unui conflict Guvern - Preşedinte ca urmare a respingerii cererii de revocare a şefei DNA Laura Coruţa Kovesi, scrie News.ro. El a apreciat că preşedintele Klaus Iohannis a încălcat Constituţia, aceasta fiind şi raţiunea sesizării, dar a evitat să răspundă dacă apreciază ca necesară suspendarea acestuia, precizând că niciodată deciziile CCR în astfel de cazuri nu au avut drept consecinţă sancţionarea părţii care a generat conflictul.

Tudorel ToaderFoto: Hotnews

"Pentru soluţionarea conflictului, da, voi merge personal. Am vorbit cu doamna premier şi m-a solicitat ca eu să susţin cele stabilite în sesizare", a anunţat Toader.

Întrebat care va fi argumentul forte pe care îl va invoca, el a răspuns: "Neconstituţionalitatea, comportamentul şi crearea unui blocaj instituţional între preşedintele României, pe de o parte, ministrul Justiţiei, parte a Guvernului în acelaşi timp".

Solcitat să precizeze dacă în opinia sa şeful statului a încălcat Constituţia şi este pasibil de suspendare, el a spus că preşedintele a încălcat Constituţia, acesta fiind şi motivul sesizării Curţii, dar niciodată deciziile Curţii Constituţionale în astfel de cazuri nu au dus la sancţionarea părţii care a generat conflictul.

"Partea care sesizează CCR un conflict juridic de natură constituţională evident că are convingerea încălcării exigenţelor constituţionale de către partea pe care o reclamă. Noi venim cu argumente, Curtea va decide. Sunt 15 ani de când există competenţa Curţii de a soluţiona astfel de conflicte şi multe dintre ele au fost constatate, dar nu au dus la sancţionarea părţii care a generat conflictul. Să nu mă întrebaţi atunci de ce am solicitat, printre cele 20 de motive în cazul doamnei Kovesi încălcarea Constituţiei faptul că a provocat cele trei conflicte, din care a doua pronunţată de Curte, iar în unul, Curtea a arătat care e conduita de urmat de către DNA, pentru că acolo este vorba despre o încălcare repetitivă a Constituţiei. A fost vorba de trei conflicte, într-un termen foarte scurt, ceea ce înseamnă că avem o altă premisă, o altă ipoteză prin raportarea autorităţilor la Constituţie", a explicat ministrul.

Toader, întrebat despre suspendarea preşedintelui: Sunt un ministru independent, nu ministrul discută despre această perspectivă

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a evitat sâmbătă să răspundă unei întrebari referitoare la un eventual demers de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis dacă sesizarea depusă la CCR privind existenţa unui conflict Guvern - Preşedinte pe tema revocării şefei DNA este admisă, Toader declarând că este un ministru independent şi că nu ministrul discută acest subiect, relatează News.ro.

"Sunt un ministru independent, fac parte dintr-un Guvern, deci chiar nu mă consider un om politic. Nu uitaţi că eu sunt rector auto-suspendat de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Prin urmare, nu sunt om politic, sunt ministru independent într-un Guvern categoric susţinut politic. Nu ministrul discută despre perspectiva unei suspendări (a preşedintelui - n.r.), dacă se va admite sesizarea", a adăugat Tudrel Toader, răspunzând unei întrebări privind suspendarea preşedintelui.

El a adăugat că, dacă sesizarea va fi admisă, o astfel de întrebare poate fi adresată celor care decid o asemenea măsură.

Toader, despre modificarea Codurilor penale: Acolo unde varianta rezultată din Comisia parlamentară specială diferă de cea propusă de Ministerul Justiţiei, ne vom susţine punctul de vedere

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat sâmbătă, referindu-se la proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală aflate la Comisia parlamentară specială, că acolo unde există diferenţe între proiectul rezultat de la comisie şi cel al Guvenului, Ministerul Justiţiei îşi va susţine punctul de vedere.

"Parlamentul a conexat proiectele noastre vizând deciziile Curţii, prezumţia de nevinovăţie şi confiscarea extinsă cu amendamentele aduse de către parlamentari. Acolo unde sunt diferenţe între proiectele Comisiei speciale privind punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale şi proectele de lege plecate de la Guvern, sigur că noi susţinem punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, adcă proiectul de lege care a plecat de la noi. Şi aici am vorbit generic, dar am dat multe exemple", a declarat Toader, citat de News.ro.

El a explicat că de la minister au plecat proiecte de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală în sensul punerii de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, cele de admitere sau interpretative, in sensul transpunerii directivei privind confiscarea extinsă, în Codul penal, privind prezumţia de nevinovăţie, în Codul de procedură penală.