Președintele Klaus Iohannis i-a cerut joi demisia premierului Viorica Dăncilă, precizând că aceasta nu a înțeles obligațiile ce îi revin conform jurământului depus la învestirea în funcție și nu face altceva decât să execute ordinele de partid.

Viorica Dancila si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

UPDATE: ”Săptămâna trecută în guvern s-a discutat un document secret. Aceasta a fost o mare greșeală pentru că în chestiuni de politică externă trebuia să fie consultat președintele lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile CCR în practica politică din România se statuează și se știe că este nevoie în interesul României de o consultare constituțională între premier și președinte, este nevoie în interesul României și nu în interesul cuiva particular ca autoritățile să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înțelese de doamna Dăncilă. (...) Asta înseamnă nu doar că nu se respectă ad literam constituția, legile țării și principiul colaborării loiale, nevoia de consultare între președinte și premier, deciziile CCR toate acestea în interesul României. Dna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid având în vederea acestea eu retrag încrederea doamnei Dăncilă”.

Întâlnirea între președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă care urma să aibă loc vineri, la ora 11.00, a fost anulată, pentru că Dăncilă a refuzat să mai meargă la discuții, susțin surse politice citate de Antena 3. Informația a fost confirmată de Administrația Prezidențială, care a transmis că șeful statului va face declarații de presă.

”Guvernul a comunicat la cabinetul preşedintelui Klaus Iohannis faptul că premierul Viorica Dăncilă nu va veni vineri la Cotroceni, a precizat Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine vineri o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în jurul orei 11,00. Joi, şeful statului preciza că vineri urma să aibă o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă pe tema armonizării politicilor BNR cu politicile fiscale guvernamentale”, potrivit Agerpres.

Refuzul lui Dăncilă de a mai merge la Cotroceni este un gest fără precedent în relația cu șeful statului care anunțase că vrea să medieze relația dintre Guvern și BNR.

Decizia de a boicota discuțiile cu președintele vine însă pe fondul mai multor declarații conflictuale între cele două părți legate de vizita în Israel întreprinsă de premier și președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea.

Joi, Iohannis a spus că Dăncilă nu a reprezentat România și nu a avut niciun fel de mandat, în condițiile în care șeful statului este cel care coordonează politica externă a României. El a mai spus că este fără precedent ca un premier să plece într-o vizită oficială, fără să anunțe ce face acolo, Iohannis acuzând ”secretomania” celor doi.

Discuțiile convocate de președinte vizau conflictul dintre guvern și BNR.