Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a declarat, fara a numi explicit, ca nu intelege sintagma "stat paralel" si ca el a servit "statul vertical", "efort" la care "au participat si alte persoane care in prezent il redefinesc". Acesta a aparat, intr-o declaratie de presa in care nu a raspuns la intrebari, protocoalele de cooperare cu alte institutii, afirmand ca acestea au avut un "un caracter limitativ, pentru a preintampina eventuale excese" si au fost utile pentru a preveni si contracara riscuri la adresa Romaniei.

Florian Coldea la Comisia SRIFoto: Hotnews

"Nu putem cel putin pentru moment sa organizam o conferinta de presa", si-a inceput Coldea declaratia, in fata ziaristilor, afirmand ca "audierile vor continua" si isi rezerva "dreptul" de a revenit la Comisia pentru controlul SRI cu "noi detalii care ar putea fi de interes".

"Cred ca am reusit sa atingem toate subiectele", a spus Coldea, afirmand ca raspunsurile sale s-au referit la "o serie de chestiuni, alegatii, acuzatii ale unor fosti sau actuali beneficiari (de informatii secrete), ziaristi, oameni de media dintre care o parte ne cultivau cu multa insistenta, dar si fosti colaboratori din SRI".

Acesta a sustinut ca "separat de combaterea coruptiei" in perioada mandatului sau a "realizat obiectivele" serviciului secret, inclusiv combaterea riscului terorist si contraspionajul, in conditiile in care "multe tari cu capabilitati mai mari decat ale Romaniei au fost serios afectate".

"Siguranta Romaniei asa cum o resimt cetetanii azi nu e un dat, asa cum din pacate extrem de multi considera, ci rezultatul unui eforturi institutionale si sacrificii indivviduale", a spus Florian Coldea.

Fostul prim-adjunct al directorului SRI a mentionat ca nu intelege "sintagma" (celebrul "stat paralel", n.r.) cu care azi e redefinit statul.

"Ma pot referi doar la statul vertical (...) pe care l-am servit puternic si protectiv in slujba Romaniei si pe care il cunosc" iar "la acest efort au participat si alte persoane si persoane" dintre care unele, din "varii motive" "il redefinesc" in prezent, a sustinut acesta.

"Atrag atentia ca desi inteleg atractia pentru mister, povesti cu spioni, contraspioni, precum si frustrarea unora si nevoia unora de a inventa alte vinovatii, aceste demersuri risca sa se transforme intr-o adevarata vanatoare de vrajitoare care afecteaza institutiile fundamentale ale statului roman si prin asta capacitatile democratice de aparare a Romaniei asa cum au fost ele definite de lege si de normele euroatlantice pe care unii pretind ca le apara", a mai spus acesta, in incheierea declaratiei sale.