Ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa, le-a solicitat, vineri, membrilor Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) stabilirea, intr-un timp cat mai scurt, a unor standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis de MEN, Popa le-a reamintit celor prezenti la sedinta CNATDCU ca asteptarile comunitatii academice privind acest organism sunt foarte mari, membrii acestuia fiind cei de la care se asteapta, inainte de toate, stabilirea liniilor directoare ale invatamantului superior romanesc.

"In acest context, solicitarile exprese ale ministrului adresate membrilor CNATDCU sunt: analizarea si identificarea posibilitatilor de armonizare a standardelor de calitate in invatamantul superior, fara scaderea acestora; stabilirea, intr-un timp cat mai scurt, a unor standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor; constientizarea importantei rolului CNATDCU, conform Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 si Regulamentului de organizare si functionare, in ceea ce priveste desfasurarea concursurilor pentru ocuparea pozitiilor de conferentiari si profesori din universitati, precum si in respectarea eticii si deontologiei in cercetare (scoli doctorale). Pornind de la acest deziderat, ministrul Valentin Popa a anuntat membrii CNATDCU ca vor efectua vizite de monitorizare si control in universitati, in echipe mixte, alaturi de functionari din cadrul Corpului de Control al ministrului", se arata in comunicat.

De asemenea, ministrul Educatiei i-a solicitat presedintelui CNATDCU ca, in termen de o saptamana, sa prezinte, impreuna cu Directia Generala Inspectie si Control din cadrul MEN, o propunere de program pentru aceste activitati de control, in care vor fi urmarite: verificarea modului in care s-au derulat concursurile pentru ocuparea pozitiilor de conferentiar si profesor universitar; indeplinirea standardelor minimale pentru ocuparea acestor pozitii, pornind de la sesizarile primite la MEN, dar si prin sondaj/esantionare; verificarea modului in care, in cadrul universitatilor/scolilor doctorale, sunt respectate normele de etica, integritate si deontologie profesionala.

La constituirea comisiilor de control - doi reprezentanti CNATDCU si doi-trei reprezentanti MEN - vor fi evitate incompatibilitatile, precizeaza sursa citata.

"Totodata, ministrul Valentin Popa a solicitat membrilor Consiliului General al CNATDCU o mai mare implicare, astfel incat sa nu mai existe necorelari/disfunctionalitati in activitatea diverselor comisii CNATDCU, mentionand ca sunt multe teze de doctorat amanate, dar si sesizari de plagiat nesolutionate", a mai informat MEN.