Uniunea Salvati Romania (USR) va ataca din nou legile Justitiei la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), dupa ce CCR a respins miercuri, ca inadmisibile, sesizarile depuse de USR impotriva modificarilor aduse celor trei legi ale Justitiei, informeaza un comunicat al partidului, citat de Agerpres.

USR a aratat ca cele trei legi au fost adoptate cu incalcarea principiului bicameralismului, a principiului respectarii legii, precum si a obligatiilor rezultate din aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, potrivit sursei citate. De asemenea, potrivit comunicatului, s-a aratat ca in cazul uneia dintre aceste legi a fost incalcata si ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului.

"S-au respins toate trei ca inadmisibile. Cele care privesc statutul magistratului si CSM (Legile 303 si 317/2004 - n.r.) - pentru neintrunirea numarului de parlamentari necesar pentru sesizare. Aveam 48, doi din alta parte care, insa, semnasera si la alta sesizare. Cu privire la organizarea judecatoreasca, Legea 304, s-a respins pentru depasirea termenului inauntrul caruia se poate face sesizarea. Dupa legea noastra, sesizarea se poate face in doua sau cinci zile, in functie daca este de urgenta sau nu. S-a facut dupa o luna si ceva", a declarat Valer Dorneanu, presedintele CCR, citat in comunicatul partidului.

USR considera ca CCR si-a contrazis propria jurisprudenta pentru a evita sa judece sesizarile depuse pe 22 ianuarie.

"Chiar daca sesizarea nu a fost depusa la Curtea Constitutionala in interiorul termenului de protectie, ea indeplineste conditia de admisibilitate referitoare la obiectul controlului de constitutionalitate (legea nepromulgata inca), intrucat nici Constitutia si nici Legea nr. 47/1992 nu reglementeaza obligativitatea introducerii obiectiei de neconstitutionalitate in interiorul termenului de protectie. Neintroducerea obiectiei in acest termen nu are, asadar, drept consecinta decaderea titularilor din dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala, acestia putand formula sesizari, in temeiul art. 146 lit. a) teza intai din Constitutie, sub conditia ca legea sa nu fi fost inca promulgata", precizeaza USR.

In acest context, apreciaza Uniunea Salvati Romania, cata vreme legile se aflau inca in verificarea de constitutionalitate si nu ajunsesera la promulgare, ele puteau fi atacate la CCR.

Uniunea Salvati Romania aminteste ca, in urma a admiterii partiale a sesizarilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legile vor fi retrimise Parlamentului pentru a fi puse in acord cu deciziile CCR, dupa care vor fi readoptate si vor putea fi contestate din nou, "optiune pe care USR si-o pastreaza, deoarece CCR nu a judecat fondul sesizarilor depuse" de partid.

"Speram intr-o mai buna colaborare cu PNL in vederea obtinerii semnaturilor necesare pentru a putea sa depunem o noua sesizare la CCR dupa revotarea legilor in Parlament, ocazie cu care curtea sa judece pe fond motivele expuse de noi", a declarat Stelian Ion, deputat USR si membru in Comisia Juridica, citat in comunicat.