Noul ministru al Sanatasii, Sorina Pintea, spune ca Programul National de Oncologie derulat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trebuie extins pe mai multe paliere, chiar daca este "destul de generos", relateaza News.ro. De asemenea, Pintea spune ca asigurarea medicamentelor oncologice in unitatile sanitare reprezinta unul din obiectivele mandatului sau, astfel ca va cauta solutii pentru a stopa disfunctionalitatile din aprovizionare, dar acest lucru va putea fi facut "numai printr-o colaborare stransa intre autoritatile din sanatate, producatori, distribuitori, pacienti si personal medical".

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Ministrul Sanatatii spune, intr-un mesaj transmis de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, ca Programul National de Oncologie derulat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trebuie imbunatatit, dupa o consultare prealabila cu actorii implicati in aceasta zona.

Ea afirma ca preventia in oncolologie este foarte importanta si aminteste despre cele doua programe derulate in acest an de Ministerul Sanatatii privind depistarea precoce a cancerului de col uterin si a cancerului de san, programele de screening, in valoare de 68 milioane de euro, avand finantare din fonduri europene nerambursabile.

Sorina Pintea mai arata ca, in premiera, pe parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografica, evaluari ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea si confirmarea anatomopatologica a leziunilor suspecte si preluarea in tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente, jumatate dintre femeile care beneficiaza de acest program fiind din categorii vulnerabile.

De asemenea, peste 800.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 24 ¬ 64 ani urmeaza sa beneficieze de servicii de depistare precoce (HPV si Babes Papanicolau), precum si de triaj citologic (in cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive in screening), tratament si reevaluarea periodica (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate si vor fi fi finantate si achizitii de echipamente, precum si servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (costuri de transport), mai sustine noul ministru al Sanatatii.

Ea mai spune ca Ministerul Sanatatii va dezvolta prima retea nationala de radioterapie in spitalele publice astfel incat sa poata fi asigurat accesul pacientilor la radioterapie in cele mai importante spitale publice din tara, iar in cadrul acordului semnat cu Banca Mondiala vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din tara.

"Asigurarea medicamentelor oncologice in unitatile sanitare reprezinta unul din obiectivele mandatului meu. Vom cauta solutii pentru a stopa disfunctionalitatile din aprovizionare, dar acest lucru il vom putea face numai printr-o colaborare stransa si un dialog permanent intre autoritatile din Sanatate, producatori, distribuitori, pacienti si personalul medical", adauga Pintea.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume. Datele statistice arata ca in prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului in fiecare an in lume, iar consumul de tutun si alcool, o dieta nesanatoasa, lipsa activitatii fizice sunt principalii factori de risc. Alti factori sunt infectiile cronice in urma hepatitei de tip B, de tip C si unele cazuri de infectii cu Papilloma Virus (HPV).