CCR: Probele obtinute in mod nelegal si declarate nule in procesul penal trebuie inlaturate din dosare
Plenul CCR a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 102 alin. (3) din Codul de procedura penala, text de lege care prevede ca "nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrata determina excluderea probei".
Potrivit unui comunicat transmis joi de CCR, a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate, constatandu-se ca aceste prevederi sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "excluderea probei" se intelege si eliminarea mijloacelor de proba din dosarul cauzei.
"Curtea a retinut ca accesul permanent al judecatorului investit cu solutionarea cauzei penale la mijloacele materiale de proba declarate nule (nulitate absoluta sau relativa) nu poate avea ca efect decat o readucere in atentia judecatorului, respectiv o reimprospatare a memoriei acestuia cu informatii care pot fi de natura a-i spori convingerile referitoare la vinovatia/nevinovatia inculpatului, dar pe care nu le poate folosi, in mod legal, in solutionarea cauzei. Asa fiind, excluderea juridica a probelor obtinute in mod nelegal si declarate nule in procesul penal, in lipsa inlaturarii acestora din dosarele penale, este insuficienta pentru o garantare efectiva a prezumtiei de nevinovatie a inculpatului si a dreptului la un proces echitabil al acestuia", se precizeaza in comunicat.
Conform aceleiasi surse, Curtea a constatat in acest caz incalcarea art. 21 alin. (3) si a art. 23 alin. (11) din Constitutie, cu privire garantarea prezumtiei de nevinovatie si dreptul la proces echitabil.
Decizia CCR este definitiva si general obligatorie, urmand sa fie comunicata Parlamentului, Guvernului si instantei care a formulat sesizarea, respectiv Tribunalului Dolj - Sectia penala.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Sau interceptari de telefoane fara mandat de la judecator, facute de vreun sergent din SRI amantului nevestei.
O declaratie luata sub tortura nu are nicio valoare in instanta, unde obligatoriu esti intrebat de judecator daca ti-o mai sustii.
Aici e vorba de probe luate de camere de supraveghere pe care ff multa lume si le-a instalat, vezi in cazul recent al pedofilului inregistrat de mai multe asemenea camere. PSD si alde nu le pot interzice dar neavand mandat expres de la judecator, inregistrarile lor nu vor putea fi folosite ca proba in instanta. Asta chiar va fi o problema si nu amantul nevestelor.
De la asta s-a pornit !
Prin urmare o declaratie luata la politie sau la parchet inculpatului martorului, expertului, etc declarata nula va fi scoasa din dosarul de urmarire penala fie ca acesta este inca la Parchet, fie ca a ajuns deja in instanta si face parte din dosarul cauzei !
Asta-i singura explicatie pt ca, in lipsa ei, o alta nu ar mai putea fi decat aceea ca sunt niste boi, dar eu exclud cu tarie aceasta ipoteza !
PS. Vorba aia (celebra) : "Cititorii nostri sunt mult mai inteligenti decat noi" ! ;))
PPS. Va doresc o zi buna !
Se aseaza apele la ce au scos niste puslamale in parlamentu ala plin de hoti prin care procuroru tre sa l sune pe infractor si sa i aduca la cunostinta inainte de a fi filat ca e filat si cautat pt infractiuni
o mana spala pe alta
Niste rahati de p$Draci si ajutoarele lor de rahat de la CCR
asta inseamna
Restu sint aberatii
si daca nu i-a adus la cunostinta sint probe obtinute nelegal.
Poate iti aduci aminte ...stroy u
Asa cum este la americani in filme dar si in realitate !
Din dosar se vor scoate toate fotografiile facute cutitului si toate actele care fac referire la descoperirea si confiscarea cutitului drept proba materiala !
Problema este daca in atare conditii cutitul mai poate fi pastrat in dulapul cu corpuri delicte al politiei, parchetului sau judecatoriei !
In continuare crima, posibila crima, va putea fi cercetata in baza altor probe descoperite sau obtinute legal !
O perchezitie ordonata legal va putea descoperi alte probe materiale, de exemplu probe de ADN (dar recoltate de pe cutitul exclux ca proba).
Daca nu se va intampla asa ceva criminalul ramane liber (tot ca in filmele americane dar si tot ca in realitatea lor !
PS. Ma ingrozesc gandindu-ma la indolenta si lipsa de profesionalism, nu a ofiterilor de politie judiciara ori a procurorilor ci a politistilor palmasi pt ca , daca se vor vota aceste modificari ale codului de proc. penala militienii de la baza vor compromite cercetarile !
"...dar recoltate de pe cutitul exclus ca proba." se va citi "dar NU recoltate de pe cutitul exclus ca proba."
Pai nu meritati voi sa va trosneasca criza sau bombele?!
Sa vezi atunci ce despagubiri ar fi primit!
P$Dracii astia chiar nu si dau seama ca fac NUMAI tampenii sau nu i ajuta RAMu/coprocesoru aritmetic sa inteleaga totusi ca nu fac altceva decat RAU Romaniei si poporului Roman?
dar sunt convins ca penalii or sa profite de chestia asta...
mai ales daca trec legile justitiei... atunci filmarile sunt optinute "nelegal" etc
ce inseamna obtinute in mod nelegal"?! e f important..
Din spusele tale ar rezulta ca nici probe ADN nu pot fi prelevate in cadrul unei cercetari penale ! Noroc ca nu ai dreptate si ele fac parte din categoria probelor materiale !
Asa ca ucigasii pot fi descoperiti si pe baza lor nu numai pe baza probelor video !
PS. Crede-ma, zauuuuuu !!! ;))
Daca infractorul paote sta de fata cu denuntatorul, asta nu ar fi asa absurd, nu?
... pfft
Dar asa ca fapt divers, daca o proba respinsa initial dintr-un motiv, devine legala (de ex. daca se descopera ca infractiunea este in serie si nu ceva izolat), se mai poate folosi? Sau este inca o lege facuta pe genunchi care e atat de interpretabila (in favoarea raufacatorului) incat nu conteaza?
O asemenea proba, obtinuta in mod nelegal, este nula.
La fel ar fi si o marturisire obtinuta prin amenintari sau bataie, de exemplu.
Diferenta este ca pana acum, dovezile declarate nule ramaneau la dosarul cauzei, de parca judecatorul ar fi fost chior si nu le-ar mai fi putut vedea odata ce ele au fost declarate nule.
Acum vor trebui inlaturate fizic din dosar, ceea ce este cat se poate de rezonabil.
2 - cien stabileste ce inseamna :"obtinute nelegal"?! ca daca stabielste tariceanu sau dracnea ne-am ars...
leea pare de bun simt... dar in romanica se paote abuza
2. Sunt stabilite de lege si un judecator verifica legalitatea procedurilor prin care au fost obtinute.
Din păcate, ești singurul care ai înțeles despre ce este vorba în această decizie a CCR
P.S.
Această decizie a CCR a fost luată ca urmare a unei a unei practici din sistemul judiciar.
- Din dosarele de urmărire penală, nu erau înlăturate probele constatete ca fiind obtinute prin incalcarea unor legi in viguare la acea data.
Pe de altă parte, dacă eu filmez cu mobilul pe un individ care lovește un pieton pe trecerea de pietoni cred că este o probă acceptată.
Un jurist ar putea clarifica poate mai bine lucrurile.
Curtea a constatat că dispozițiile art.352 alin.(11) și (12) din Codul de procedură penală, în redactarea actuală, contravin dreptului la un proces echitabil, prevăzut de art.21 alin.(3) din Constituție, precum și principiului unicităţii, imparţialităţii şi al egalităţii justiţiei pentru toţi, prevăzut de art.16 alin.(1) și (2) și de art.124 alin.(2) din Constituție.
Pe scurt:
Curtea a reținut că soluția legislativă criticată condiționează folosirea informațiilor clasificate, calificate de judecător ca fiind esențiale pentru soluționarea procesului penal și cu privire la care apreciază incidența dreptului de informare a inculpatului, deci pe care judecătorul le califică drept probe în dosarul cauzei, de permisiunea autorității publice care a clasificat informația (autoritatea emitentă) de a acorda accesul la aceste informații.
Restrângerea dreptului la informare poate avea loc doar atunci când are la bază un scop real și justificat de protecția unui interes legitim privind drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sau siguranța națională, iar decizia de refuz a accesului la informațiile clasificate trebuie să aparțină întotdeauna unui judecător.
https://www.ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRES-280
Ma fac ceva pe abjectia de tara a voastra de mafioti si infractori!
E usor sa arunci cu vorbe....
Tot astfel, daca tu ma filmezi pe mine contrar vointei mele exprimate expres, pe proprietatea mea, comitand o crima, politia, parchetul, judecatorul vor putea folosi filmarea ca proba impotriva mea.
PS. Organele judiciare nu obtin in mod nelegal probe privind savarsirea unei infractiuni cata vreme acestea le sunt furnizate de martorii savarsirii acelor infractiuni.