Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) atrage atentia asupra proiectului de modificare a Codului de Procedura Penala (CPP) si apreciaza ca "interdictia absoluta de a comunica informatii, propusa sub pretextul prezumtiei de nevinovatie, poate afecta atat activitatea de combatere a infractiunilor, cat si dreptul publicului de a fi informat, parte a libertatii de exprimare", relateza news.ro. In plus, reprezentantii organizatiei afirma ca multe dintre propuneri sunt redactate "necorelat si superficial".

APADOR-CH a transmis, vineri, un comunicat de presa referitor la CPP in care apreciaza ca unele dintre propunerile de modificare sunt redactate deficitar, necorelat si superficial.

Spre exemplu, potrivit Asociatiei, in cazul modificarii art. 4 din CPP, privind prezumtia de nevinovatie, se prevede ca incalcarea unor obligatii privind comunicarea publica a informatiilor din dosare penale constituie infractiune.

"Or, in Codul de Procedura Penala nu pot fi prevazute infractiuni (nici prin norme de trimitere la Codul penal). Daca se doreste incriminarea incalcarii unor obligatii din CPP, aceasta se poate face doar prin modificarea/ completarea Codului penal, din care sa rezulte in mod clar care este infractiunea in care se incadreaza fapta respectiva", sustine APADOR-CH.

De asemenea, reprezentantiii Asociatiei sustin ca, "o interdictie absoluta de a comunica orice informatie privind o cauza penala este in mod vadit excesiva si denota lipsa de realism".

"Este adevarat ca dosarele penale nu trebuie dezbatute la televizor, cum se mai intampla in prezent, dar trebuie prevazuta in textul de lege posibilitatea comunicarii, in mod neutru, a unui minimum de informatii privind autorul, fapta comisa si posibila incadrare juridica", se mai arata in document.

Potrivit sursei citate, comunicarea unor astfel de informatii ar trebui permisa atunci cand, in interesul urmaririi penale sau al prezervarii ordinii publice ori pentru prevenirea infractiunilor "este necesara informarea opiniei publice cu privire la faptele comise de o anumita persoana (incidentul de la metrou, de saptamana aceasta, soldat cu decesul unei persoane, este un exemplu in acest sens)".

"Astfel, interdictia absoluta de a comunica informatii propusa sub pretextul prezumtiei de nevinovatie poate afecta, atat activitatea de combatere a infractiunilor, cat si dreptul publicului de a fi informat, parte a libertatii de exprimare", mai transmit reprezentantii APADOR-CH.

APADOR-CH face un apel public catre ambele parti, "organe judiciare" si Parlament, "sa coopereze loial, pentru adoptarea unor reglementari echilibrate".

"Legislatia penala nu trebuie sa creeze nici posibilitatea sau aparenta incurajarii unor abuzuri de putere din partea anchetatorilor, dar nici posibilitatea impiedicarii sau zadarnicirii activitatii de descoperire si combatere a infractiunilor", mai transmit reprezentantii Aosciatiei.

Comisia parlamentara speciala condusa de Florin Iordache a amanat pentru luni dezbaterea si votul modificarilor propuse la cele doua Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces.