Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, de la Bruxelles, ca modificarile Codurilor Penale care sunt discutate in aceste zile in Parlament sunt "prea ample si facute in prea mare viteza". Intrebat de un ziarist daca ia in calcul sa mearga in Parlament, Iohannis a spus: "chiar de aici de la Bruxelles nu am sa va spun ce am de gand sa fac, dar, cu siguranta, o sa avem mai multe discutii pe aceasta tema".

Klaus IohannisFoto: Presedintia Romaniei

Acesta a explicat ca inca de la inceput si-a exprimat "scepticismul" in ceea ce priveste aceste modificari.

Seful statului, care participa la Consiliul European de iarna, a recomandat Parlamentului "sa abordeze cu maxima raspundere aceste modificari" deoarece "ele vor avea efecte pe termen lung".

Declaratia integrala a lui Klaus Iohannis:

Peste doar câteva minute începe consiliul European de iarnă, o întâlnire foarte importantă pentru România, o agendă foarte densă, cu teme care sunt extrem de importante pentru noi.

Începe, chiar prima sesiune, cu colaborarea pe Apărare, acel program care se numește prescurtat PESCO, colaborarea în securitate și apărare, și la sfârșitul primei sesiuni chiar vom face noi, liderii, o inaugurare formală a acestui program. O discuție care se anunță foarte interesantă, fiindcă vom avea și participare de nivel foarte înalt de la NATO și vom armoniza punctele de vedere.

Avem discuții, de asemenea, zic eu, foarte importante, poate nu chiar așa grele, pe Brexit, care sunt prevăzute pe mâine. Avem pe agendă, ca de obicei, migrația. Încercăm să găsim soluții, totuși, pe termen mediu și lung pentru problemele migrației. Avem, însă, și teme care, pentru noi, sunt importante. De exemplu, tematica cultură și educație, care, cel puțin, la prima vedere, este o temă mai degrabă națională, dar dorim și aici să căutăm căi pentru a veni, de exemplu, în sprijinul tinerilor care vor să studieze.

Iată, teme grele, iar pentru mâine avem o premieră. Avem un Euro Summit cu participarea și a celor care nu sunt membri în Zona Euro, deci și României. Se vor discuta teme foarte importante pentru noi. De exemplu, propunerea Comisiei de a sprijini statele care încă nu sunt membri Euro și doresc să devină prin programe specifice.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Ați menționat discuțiile legate de Brexit. Cât de ușor credeți că va fi în a transpune acest gentlemen’s agreement la care s-a ajuns într-un acord propriu-zis, scris?

Klaus Iohannis: Eu cred că se va ajunge la un acord. Acum, sincer, trebuie să spun că nu este doar un gentlemen’s agreement. Știu că cineva dintre negociatori a spus că este vorba de niște declarații de intenții. Nu, este un document foarte tehnic deja și e un document care pe noi ne satisface, fiindcă, de exemplu, problema cetățenilor români care se află în Marea Britanie este bine rezolvată, sigur, și pentru ceilalți, nu numai pentru români, și multe probleme. Problema extrem, extrem de spinoasă a banilor a fost practic negociată. Mai rămân, sigur, detalii de clarificat, dar suntem mult, mult mai departe decât un gentlemen’s agreement sau o înțelegere de principiu, lucru care totuși ne dă speranțe că până la sfârșitul lui 2018 vom avea o înțelegere clară.

Jurnalist: Domnule Președinte, veți participa mâine la Euro Summitul extins. România nu este stat membru Euro, dar este un deziderat pentru țara noastră. Acolo, se vor avansa multe propuneri ambițioase, precum cea a Președintelui Emmanuel Macron, de înființare a unui Minister de Finanțe, sau precum cea a Comisiei Europene, de organizare a unui Fond Monetar European. Ce perspectivă va avea România pentru a se ralia la noile actualități europene?

Klaus Iohannis: Este, sigur, o primă discuție exploratorie la nivel de lideri și aceste teme nu vor fi bătute în cuie astăzi. În ce privește aceste chestiuni, bunăoară, crearea unui Fond European, probabil va aduce, dacă se agreează o întărire a disciplinei în materie, ceea ce nu este rău deloc. Dar, cum am spus, aceasta este o decizie care în primul rând trebuie să o ia cei din Zona Euro. Discuțiile în jurul unui Ministru care este și de Finanțe și pentru Zona Euro sunt încă foarte aprinse între membrii Zonei Euro. România nu are de gând acum să aibă o poziție foarte pregnantă în zone unde deocamdată nu suntem membri. Noi ne concentrăm pe chestiuni, cum ar fi, de exemplu, un proiect foarte bun de sprijinire a statelor care doresc să devină membre în Zona Euro.

Jurnalist: Domnule Președinte, Parlamentul după ce a modificat Legile Justiției, mai precis au trecut de Camera Deputaților, acum parlamentarii intenționează să modifice Codurile Penale și deja DNA a avut o reacție pe aceste modificări, spunând că vor avea efecte dezastruoase. Cum vedeți dumneavoastră situația?

Klaus Iohannis: Poate vă amintiți că din capul locului mi-am exprimat scepticismul în privința acestor modificări, care mie mi se par prea ample și făcute la prea mare viteză. Eu nu pot decât să recomand Parlamentului să abordeze cu maximă răspundere aceste modificări legislative, fiindcă ele vor avea efecte pe termen lung.

Jurnalist: Intenționați să mergeți și în Parlament să le transmiteți parlamentarilor un mesaj?

Klaus Iohannis: Acum, chiar de aici de la Bruxelles nu am să vă spun ce am de gând să fac, dar, cu siguranță, o să avem mai multe discuții pe această temă.

Jurnalist: Ce poziție va avea România în ceea ce privește unele discuții legate de posibilele sancțiuni pentru nerespectarea statului de drept în Polonia? Considerați că se va ajunge, având în vedere că nu suntem nici noi foarte disciplinați la acest capitol?

Klaus Iohannis: Deocamdată sunt discuții, unele în tonalități destul de grave, însă nu văd momentan o discuție iminentă pe această temă în Consiliul European.

Jurnalist: Spuneați că vă așteptați ca bugetul pe anul 2018 să fie unul echilibrat și sustenabil, acum acesta se află în dezbaterea Parlamentului și va ajunge la promulgare. Corespunde acest buget așteptărilor dumneavoastră și ce intenționați în ceea ce privește promulgarea acestuia?

Klaus Iohannis: Bugetul, în forma de proiect, că altceva nu avem, se află la noi în analiză și în acest moment nu m-aș exprima asupra acestei chestiuni, dar în momentul în care vom avea un buget aprobat în Parlament, mă voi referi la această chestiune. Vă mulțumesc!