DNA sustine, intr-un comunicat, ca unul din amendamentele la Codul Penal dezincriminează practic infracțiunea de mărturie mincinoasă si atrage atentia acest lucru are efect “inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol”. Unul dintre marii beneficiari ai acestui amendament depus de PSD-ALDE este, in caz ca va fi votat, Calin Popescu Tariceanu. Seful Senatului a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iulie 2016 pentru marturie minicinoasa in dosarul retrocedarii fermei Baneasa.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

“Modificarea art. 273 Cod procedură penală dezincriminează practic infracțiunea de mărturie mincinoasă, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol având ca obiect această infracțiune, prin aplicarea principiului legii penale mai favorabile. Va fi extrem de dificilă, chiar imposibilă aflarea adevărului, în condițiile în care martorii vor ști că pot minți fără să aibă nicio consecință, având impunitate”, se arata in comunicatul DNA, in care sunt analizate amendamentele propuse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Cum suna amendamentul PSD-ALDE?

  • La articolul 273, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins: “(4) Nu constituie infracțiune refuzul de a face declarații prin care persoana se auto-incriminează, refuzul de declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea declarației care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului și nici simpla divergență de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos și de rea-credință, al acestora.”

Procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată in iulie 2016 pe preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, alături de acesta urmând să fie judecat pentru mărturie mincinoasă şi Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, potrivit Mediafax.

În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu este vorba despre declaraţia pe care a dat-o la DNA Braşov la data de 15 aprilie 2016, în care "a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: - retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), - implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, - actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri", anunţă DNA printr-un comunicat de presă.