​Comisia Europeană anunță în anul 2018 proiectul de reformă care va avea ca scop o supraveghere mai eficientă a statului de drept în țările UE. În Uniune se discută de tăierea fondurilor, de exemplu, după opiniile negative ale Comisiei de la Veneția, scrie Gazeta Wyborcza, citata de Rador. Inițiativa în favoarea unei „respectări mai bune a statului de drept” s-a găsit în programul de lucrări al Comisiei Europene pe anul 2018, pe care Bruxelles-ul l-a aprobat acum o săptămână.

Procedura Comisiei Europene în favoarea statului de drept în Polonia a început în ianuarie 2016 din cauza modificărilor legate de Curtea Constituțională, scrie Gazeta Wyborcza, citata de Rador. Și continuă până astăzi – extinse cu tematica pe tema noilor legi poloneze (și a proiectelor lor) privind sistemul de justiție. Această procedură se rezumă în esență numai la schimbul de scrisori între Varșovia și Comisia Europeană, iar sancțiunea principală este criticarea publică a greșelilor, care – în opinia Bruxelles-ului – a acționat foarte rău.

„A sosit timpul unei discuții dificile despre un sprijin mai eficient pentru statul de drept. Va trebui să introducem o condiționare mai eficientă între statul de drept și fondurile de coeziune, precum și între alte fonduri ale Uniunii” – acesta este mesajul cu care comisarul UE pentru problemele justiției, Vera Jourova, a venit miercuri la Helsinki la conferința internațională privind statul de drept.

Din informațiile noastre reiese că propunerea comisarului Jourova privind legarea statului de drept de plata fondurilor este o voce în discuțiile din Comisia Europeană, dar nu este o decizie luată în privința viitorului proiect de reformă. Despre legătura dintre plăți și îndeplinirea cerințelor statului de drept se vorbește însă tot mai des și printre reprezentanții țărilor membre la Bruxelles.