Cum a fost inchis "legal, dar imoral" singurul spital din Constanta si S-E Romaniei care acorda ingrijri paliative bolnavilor in stadii terminale

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 24 octombrie 2017, 22:40 Actualitate | Esenţial


FOTOGALERIE CASA SOARELUI
In cei 15 ani de functionare, in centrul Casa Soarelui, din Constanta, au gasit alinare peste 4.000 de bolnavi aflati in faza terminala. Au primit ingrijiri, consiliere psihologica si medicamente fara costuri suplimentare, ci doar pe baza decontului de la Casa de Asigurari de Sanatate. In 2002, fundatia engleza Sunshine House Hospice a luat o cladire darapanata de la Directia Publica de Sanatate Constanta si a modernizat-o. DPS nu le-a mai prelungit insa contractul. Asta dupa ce autoritatile abilitate i-au amagit ca "sigur lucrurile se rezolva" timp de aproape un an. Totul legal, recunosc chiar si reprezentantii spitalului, dar profund imoral.

La inceput, Centrul a ingrijit copii infectati cu HIV pentru ca apoi sa devina un spital de ingrijiri paliative pentru oncologie, dar si pentru orice bolnav aflat in stadiu terminal, fiind singurul spital de acest profil din intreg judetul Constanta si din S-E tarii.

documente
(24 Oct 2017) PDF, 413KB
Oricine a avut in familie sau printre cunoscuti un bolnav in stadiu terminal stie ce disperare cuprinde familia cand spitalul il externeaza. Ingrijirea intr-un centru specializat de ingrijiri paliative, cu personal calificat, nu usureaza doar situatia familiei care se vede pusa in situatia de a se comporta ca medic si asistenta acasa, dar mai ales asigura dreptul la ingrijire medicala si un sfarsit demn bolnavului. Toate acestea par insa sa nu impresioneze deloc autoritatile romane, dupa cum o arata modul in care Ministerul Sanatatii, Directia Publica de Santate Constanta, Primaria Constanta si Prefectura Constanta au gestionat lucrurile.

documente
(24 Oct 2017) PDF, 245KB
Un cinism care intr-un final a dus la inchiderea spitalului Casa Soarelui deoarece, neavand sediu, nu au mai putut sa incheie contractul cu Casa de Santate si sa-si obtina autorizatiile necesare.

 

Adresa de la DSP Constanta
Foto: Hotnews
"Consider decizia departamentului de sanatate din Constanta ca fiind nedreapta. Pe 22 mai am avut o intalnire cu ministrul sanatatii si cu managerul centrului pentru a discuta reinnoirea contractului pentru Casa Soarelui. De trei ori mi s-a promis ca voi avea noul contract la 1 sept 2017. Dar cand l-am sunat la sfarsitul lui august pentru a vedea de ce nu aveam inca contractul, mi s-a comunicat ca sediul nostru urma sa fie pus in vanzare/licitatie. Am fost socata de acest raspuns, fiind sigura ca am fost indusi voit in eroare. Contractul nostru urma sa expire si trebuia sa eliberam cladirea pe 1 Octombrie. Acest centru era destinat bolnavilor in faza terminala, iar pacientii si rudele acestora nu trebuia sa plateasca pentru ingrijirea lor. Nu ni s-a oferit nici o compensatie sau vreun ajutor de orice alta natura. Nu avem nici o dovada in scris, dar am banuiala ca cineva este interesat de proiectul nostru. Eu m-am intors in Marea Britanie extrem de dezamagita dupa ce in ultimii 23 de ani am participat activ la transporturile cu ajutoare, iar din 2002 am preluat cladirea pe care am transformat-o in centru de ingrijire. Mi-ar placea sa revad Casa Soarelui redeschisa", ne-a declarat Christine Kirke, presedinta Fundatiei "Casa Soarelui"/Sunshine House Hospice.

O parere similara are si Sanda Iordache, membra in Consiliul Director: "Am fost naivi si ne-au facut sa credem ca lucrurile se vor rezolva. Au vrut doar sa ne linisteasca ca sa nu iesim in presa decat cand e prea tarziu. Sunt alte interese acolo, probabil, dar ne-am prins prea tarziu. E absolut incredibil ca un oras major al tari sa nu aiba un spital, un centru de ingrijiri paliative. E chiar mai rau, nu exista niciun astfel de spital in tot judetul nostru. Primeam bolnavi chiar si din Calarasi. Ne-au luat cladirea legal, dar imoral"

Primul raspuns al DPS
Foto: Hotnews
Cazul pe scurt:

 • Cladirea cedata Fundatiei in 2002 apartinea Directiei Publice de Sanatate, dar terenul din jur apartinea Primariei Constanta.
 • In 2002 Fundatia non-profit Centrul de Ingrijiri Paliative si Directia de Santate Publica Constanta initiaza un parteneriat cu privire la dezvoltarea serviciilor de ingrijire paliativa in judet. In 2003 contractul se perfecteaza pe durata de 10 ani.
 • Casa Soarelui primeste o cladire darapanata (vezi foto) printr-un contract pe 10 ani de zile pe care o renoveaza singura. Nimeni nu pune problema terenului din jur care a deservit mereu cladirii.
 • Dupa expirarea contractului, acesta este reinnoit pe 5 ani an fara probleme... pana in 2016.
 • DSP primeste de la Primaria Constanta terenul din jurul cladirii si demareaza procedurile de "reintregire a patrimoniului" si de intabulare
 • Lucrurile se misca foarte incet, iar la sfarsitul lui 2017 lucrurile nu erau inca finalizate
 • Reprezentantilor Centrului li se promite insa ca "dupa intabulare i se va cere Ministerului sa emita o HG care sa le permita concesionarea sau inchirierea cladirii si a terenului". Vezi raspunsul oficial al DSP Constanta.
 • Numai ca lucrurile se complica. Ministerul analizeaza cazul si spune ca, in actuala situatie, legea prevede procedura licitatiei deoarece Centrul nu este un ONG "de utilitate publica"
 • Fundatia spune ca nu isi poate permite sa castige cladirea la licitatie neavand suma necasara.
 • Angajatii pleaca dupa o anumita perioada, iar redeschiderea Casei Soarelui pare o utopie acum.
 • Cativa oameni continua insa sa lupte, sa trimita petitii la Ministerul Sanatatii
 • Iata insa ultimul raspuns al Ministerului Sanatatii: "Memoriul domneavoastra a fost trimis spre analiza conform legii [...] institutiei Prefectului Constanta.
 • Fundatiei si Centrului NU LI S-AU PROPUS NICIODATA solutii alternatve

Christine Kirke, directoarea Fundatiei Sunshine House Hospice , pentru HotNews:

"I do consider the decision by the health dept in Constanta to be unjust. On the 22nd May I met with the Health Minister along with the Manager from our hospice to discuss the renewal of the contract for Casa Soarelui hospice. He promised three times that we would have the new contract by the 1st September 2017. But by the end of August I rang him to find out why we had not had the new contract and he told me that our building would be going out to tender. I was horrified to this result and I smelt a rat that he had done the dirty on us. Our contract would end and we had to get out on the !st October. We had worked tirelessly on this project and kept the maintenance to a very high standard. This hospice was for the terminally ill and the patients and relatives never had to pay for their care.
We have never been offered any compensation or any other help. we have nothing in writing but I suspect someone wants our project.
I would not take  on another building as I would not want this experience to happen again.
CASA SOARELUI should be reinstated into the hospice it was created for.
I feel for the patients who have no where to go in Constanta for paliative and terminal care. Our staff all trained in paliative care are the best in this field and have had to find jobs elsewhere.
I have returned to the UK a very disappointed person after helping with aid convoys for the past 23years and taking on this building which we turned into a hospice in 2002.
I would like to see Casa Soarelui opened again.
Best wishes"

Au mai abordat subiectul:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2707 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Imoral (Marţi, 24 octombrie 2017, 18:25)

  Klaus_CT [utilizator]

  Intr-adevar, Casa Sorelui era ultima speranta pentru bolnavii aflati in stadiul terminal si un ajutor pentru familiile acestora. Am cunoscut personalul Casei Soarelui, niste oameni deosebiti. Tatal meu, cat si sotul mamei mele au fost internati in acest spital. Prin inchiderea acestei unitati, unica din partea de est a Romaniei, ce oferea asistenta medicala paliativa gratuita, s-a pierdut un intreg colectiv de oameni pregatiti, precum si dotarile din spital. Fundatia britanica a preluat niste ruine si a transformat acel loc intr-unul unde bolnavii erau tratati omeneste. Cum ajuta autoritatile statului pe bolnavii de cancer? Prin efectuarea unei licitatii asupra acelui spatiu? Chiar aveau nevoie de spatiul Casei Soarelui? Ce pun in loc acestia si cum ajuta pe bolnavi? Cum se implica autoritatile locale pentru a reschide Casa Soarelui in locul unde a functionat? Sper sa nu fie la mijloc interese imobiliare sau ca peste noapte sa apara vreo unitate care acorda ingrijiri paliative contra cost. Ce putem spune cu certitudine este ca autoritatile statului roman si in special cele din Constanta aduc deservicii crase cetatenilor.
 • +13 (13 voturi)    
  Scarbe si nenorociti (Miercuri, 25 octombrie 2017, 0:06)

  mitg [utilizator]

  "Centrul nu este o "organizatie de interes public""

  Daca nici o astfel de organizatie (care opereaza gratuit!!!!!!!!!) nu este de interes public, oare ce o fi de interes public in capul lor?
  • +9 (9 voturi)    
   inters public (Miercuri, 25 octombrie 2017, 8:11)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   De interes public este PLICUL ,asa-i la Constanta !
   • +2 (4 voturi)    
    Moștenirea Mazăre (Miercuri, 25 octombrie 2017, 16:47)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui sareta

    Nu sari cu șpaga, nu rezolvi treaba! Lozinca locală PCR-PSD, știe și Felix Stroe!
 • +1 (1 vot)    
  e vina lui base (Miercuri, 25 octombrie 2017, 18:56)

  om simplu din multime [utilizator]

  si a pedeleului care a inchis spitale !

  pesedeii nu se incurca cu chestii marunte, ca aia de la hospice nu mai voteaza in alegerilie viitoare...
  ei fac spitale...nationale. vor fi in prograul de guvernare pe urmatorii cinzeci de ani...
 • 0 (0 voturi)    
  birocratii din Romania (Joi, 26 octombrie 2017, 9:29)

  silviu_dumitrescu [utilizator]

  nu te lasa nici sa mori in conditii decente daca nu au ei vreun folos !
  colectie de jigodii inumane care se ascund dupa niste legi si regulamente aberante facute de ei pentru ei


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by