Actul normativ prin care se modifica modalitatea de calcul a pensiilor pentru angajatii Ministerului de Interne si Ministerului Apararii Nationale ar putea intra in discutia cabinetului Tudose in sedinta de Guvern de joi, fiind posibila de asemenea si discutarea Legii vaccinarii si a plafonarii indemnizatiilor de crestere a copilului, potrivit news.ro.

Anuntul privind intentia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementeaza sistemul de pensii speciale a fost facut, duminica, de catre ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

''Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legeii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foate neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri''', a motivat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat ca nicio pensie aflata in plata nu va fi redusa. De asemenea, ordonanta va fi aplicata din 15 septembrie. ''Pentru a nu se spune ca nu a existat predictibilitate in sistem sau ca ne-am batut joc de oameni, termenul ei de intrare in vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adica cei care vor sa iasa - si probabil vor fi foarte muti cei care vor sa iasa la pensie - vor putea sa o faca incepand de maine pana la data de 15 septembrie, dar ei trebuie sa stie un lucru: nu li se mai actualizeaza pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflatiei. Adica nu le inghetam, dar le indexam doar cu rata inflatiei, pe un principiu mult mai corect'', a afirmat Lia Olguta Vasilescu.

Ea a atras atentia ca mentinerea prevederilor actuale va face ca suma platita celor cu pensii speciale sa creasca foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizarii in sectorul public. ''Statul nu-si permite ca la o pensie de 33.000 aflata in plata sa plateasca 66.000 peste cativa aniìì, a exemplificat Vasilescu.

Ministrul Muncii a spus ca Romania este ''un stat care are multe legi aberante si care trebuie corectate'', referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate in functia de contributii la bugetul asigurarilor sociale de pensii.

''O sa ne confruntam cu o reactie foarte nervoasa din partea unora, dar eu cred ca trebuie (...) sa stopam o crestere aberanta. Daca avem in plata pensii de 33.000 de lei si le lasam sa se duca in cativa ani la 66.000, va spun ca sistemul nu mai tine, crapa si atunci suntem obligati sa luam niste masuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligati sa le luam'', a declarat Olguta Vasilescu.

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la Antena 3, ca situatia pensiilor speciale trebuie rezolvata pentru ca este o problema de "moralitate", iar Executivul trebuie sa-si asume stingerea acestui "incendiu" inainte de a fi prea tarziu, dand insa asigurari ca nu vor scadea veniturile pentru cei cu pensii in plata.