Pachetul de legi privind educatia intra de luni in dezbatere publica, prin intermediul inspectoratelor scolare din toata tara.

Potrivit ministerului Educatiei , dezbaterile ar urma sa se desfasoare pana la 17 februarie cu participarearea rezentantilor primariilor, consiliilor locale, ai prefecturilor, sindicatelor si cu orice alti reprezentanti ai societatii civile. Sunt invitati si parintii si elevii. De altfel oricine are un punct de vedere poate sa-si trimita sugestiile la adresa de mail proiecte.legi@medc.edu.ro. Dezbaterile sunt gazduite de inspectoratele scolare judetene si de cel al Capitalei.

Pachetul de reforma a educatiei cupride o lege pentru invatamantul preuniversitar, statutul cadrelor didactice si o lege pentru invatamantul superior. Ministerul sustine ca aplicarea lor va duce la descentralizarea sistemului de invatamant.

Una dintre cele mai importane propuneri prevede ca scoala va fi obligatorie de la 3 la 18 ani. Scoala generala va avea noua clase, iar liceul trei. Invatarea limbii romane va fi obligatorie, iar religia se va studia ca disciplina din trunchiul comun (ca limba romana sau geografia). O alta noutate este ca "elevii supradotatii" pot avea propriile clase.

De asemenea scolile ar urma sa-si organizeze singure concursurile de titularizare pentru profesori si concursul pentru postul de director. Reforma ar urma sa desfiinteze si scolile profesionale.

Lansarea pachetului de legi privind reforma educatiei a avut loc la sfarsitul anului trecut in prezenta presedintelui Traian Basescu si a premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Traian Basescu a criticat pachetul de legi, despre care a afirmat ca dovedeste "o lipsa de prospetime a textului" si de neadaptare la realitatile europene. Seful statului a remarcat si prezenta unor dezacorduri si a unor greseli gramaticale in textele prezentate de MEC.

Proiectul legii invatamantului preuniversitar a starnit si nemultumirile sindicalistilor de la Fedaratia Educatiei Nationale, care sustin ca acesta ar desfiinta titularizarea in invatamant. Nemultumiri sunt si fata de desfiintarea scolilor profesionale, iar Federatia Nationale a Asociatiilor de Parinti critica faptul ca elevii vor fi in continuare suprasolicitati cu multe ore de curs pe zi.