Anul 2007 s-a pierdut in lupte politice de uzura si incercari de a bloca statul de drept, considera reprezentantii Societatii Academice din Romania in raportul anual, lansat duminica. Organizatia atrage atentia ca este posibil ca tendintele negative din anul precedent sa continue si in 2008. Totodata, SAR prognozeaza ca Bruxelles-ul ar putea lua in discutie, din nou, activarea clauzei de salvgardare pe Justitie daca vor continua atacurile impotriva DNA.

Sunt de asteptat totodata noi degradari ale ratingurilor Romaniei din partea agentiilor internationale de evaluare financiara, precum si noi cresteri substantiale ale deficitelor structurale.

"Pe un fond de crestere economica, anul 2007 a fost pierdut in dispute politice intre partide, iar majoritatea parlamentara a incercat permanent sa ocoleasca angajamentele europene, in special in domeniile sensibile ale combaterii coruptiei si intaririi statului de drept", se arata in raportul Societatii Academice din Romania.

Uneori lucrurile au luat chiar aspectul unui razboi civil intre presedintele Traian Basescu si Parlament. Capacitatea de management economic la nivel guvernamental, care a mentinut tara pe un trend pozitiv dupa 2000, si asa scazuta, este pe cale sa se piarda cu totul, mai subliniaza autorii documentului.

Intre aspectele critice semnalate pentru 2007 retinem degradarea calitatii guvernarii, ilustrata intre altele de cele peste 130 de ordonante de urgenta la care a recurs guvernul, faptul ca bugetele publice sunt tot mai mari, dar prost planificate si administrate, se revine la metode primitive de alocare de fonduri, bani oferiti discretionar consiliilor judetene pe criterii clientelare.