Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti, Paul Brummell, a declarat, joi, la Galati, ca alegatorii din tara sa au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, nu pentru iesirea din Europa, diplomatul subliniind ca Marea Britanie vrea sa ramana un prieten pentru Romania.

Paul Brummell, ambasadorul Marii BritaniiFoto: Ambasada Marii Britanii

"Alegatorii din Marea Britanie au votat pentru a iesi din Uniunea Europeana, iar aceasta inseamna ca iesim din Uniunea Europeana, nu ca iesim din Europa. Si suntem prieteni cu Romania, vrem sa dezvoltam relatiile mai mult cu Romania, inclusiv in sectorul comercial si inclusiv in ceea ce priveste investitiile si cred ca dupa Brexit pentru investitorii din Marea Britanie o sa fie la fel. Investitorul vrea sa castige, vrea sa faca profit. Deci, provocarea pentru Galati este absolut la fel, sa creeze conditiile pentru a atrage investitori", a declarat, joi, ambasadorul Marii Britanii, intr-o conferinta de presa sustinuta la Galati, relateaza News.ro.

Pe de alta parte, intrebat ce se va intampla in contextul Brexit cu romanii plecati la munca in Marea Britanie, Paul Brummell a afirmat ca nu poate sa prevada care va fi rezultatul negocierilor ce se poarta intre oficialii britanici si cei ai Uniunii Europene, insa in momentul de fata cetatenii romani sunt bineveniti in Marea Britanie.

"Pana acum, nimic nu s-a schimbat. Marea Britanie este in continuare membru al Uniunii Europene si cetatenii romani din Marea Britanie au absolut aceleasi drepturi si obligatii, la fel si cetatenii britanici care locuiesc aici in Romania. Dupa cum se stie, va fi si este deja inceputa o negociere intre Marea Britanie si Uniunea Europeana pentru a se stabili ce va fi pe viitor si nu pot sa prevad care va fi rezultatul negocierilor, dar prim-ministrul britanic a subliniat de multe ori ca noi speram ca prin negocieri vom avea oportunitatea, posibilitatea sa se stabileasca drepturile si obligatiile pentru toti cetatenii din Uniunea Europeana care locuiesc in Marea Britanie cu conditii reciproce cu cetatenii britanici, dar pana acum nimic nu am schimbat. Cetatenii romani sunt bineveniti in Marea Britanie si fac lucrurile foarte bine si foarte important si in ceea ce priveste munca, si in ceea ce priveste studiile", a mai afirmat diplomatul britanic.

Ambasadorul si-a exprimat, totodata, speranta ca studentii romani vor continua sa vina la studii in Marea Britanie.

"Sper ca studentii buni vor vrea in continuare si sa studieze in Marea Britanie, de exemplu, pentru ca avem patru din 10 universtati de top din lume si cred ca pentru cei mai buni studenti si cred ca suntem si ramanem o alegere buna. Cum am subliniat, vrem sa ramanem un prieten pentru Romania, vrem sa dezvoltam relatiile noastre foarte bine, foarte frumos si productiv pentru ambele parti", a mai spus Paul Brummell.

Paul Brummell se afla la Galati in cadrul unei vizite pe care o intreprinde in regiune. La Galati, ambasadorul Paul Brummell a avut, joi, o intalnire oficiala cu autoritatile locale si va participa la conferinta cu tema "Relatiile consulare romano - engleze in secolele XIX - XX", organizata la Muzeul "Casa Cuza Voda".

Vineri, 19 mai, incepand cu ora 10,00, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord va fi oaspetele Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati. Excelenta Sa se va intalni mai intai cu reprezentantei institutiei, dupa care, de la ora 10.20, in Sala Senatului, le va vorbi studentilor despre leadership-ul Marii Britanii. Conferinta face parte din seria de intalniri ale ambasadorilor catorva dintre cele mai importante tari ale lumii cu studentii galateni, in cadrul proiectului de educatie nonformala "UDJG Leadership - perspective asupra Leadershipului".