Comisia Europeana nu a primit nicio instiintare oficiala prin care sa fie anuntata ca Romania s-a alaturat celorlalte sapte state membre care au intentat un proces la Tribunalul de Prima Insatanta al Curtii Europene de Justitie impotriva deciziei de reducere a cotelor de emisii poluante, informeaza Dow Jones. Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, a declarat pentru HotNews.ro ca Romania nu este obligata prin Tratatul de aderare sa anunte Comisia, ci doar Reprezentanta Romaniei la UE, dcumentatia ajungind acolo, luni, 7 ianurie. Guvernul Roman a luat in sedinta din 21 decembrie hotarirea de a contesta decizia CE care obliga Romania sa reduca cu 20% cotele de emisii de CO2.

"Nu exista nicio notificare prin care Comisia Europeana sa fie anuntata ca Romania a intentat un proces la Curtea Europeana de Justitie, cu privire la deciza CE de a scadea cotele de alocare a emisiilor de CO2", a declarat pentru Dow Jones Newswires o purtatoare de cuvint a Comisie, a carei identitate nu a fost dezvaluita. " Exista in prezent sapte state- Cehia, Polonia, Slovacia, Letonia, Estonia, Lituania si Ungaria" care au intentat actiuni la CEJ impotriva Comisiei pe aceasta problema, dar nu exista nici o notificare care sa indice Romania ca fiind printre ele", a precizat purtatoarea de cuvint.

Intrebat de HotNews. ro de ce Comisia nu a fost informata despre procesul intentat, Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, a declarat ca Tratatul nu prevede asa ceva. "Procedural vorbind, noi comunicam cu CE prin intermediul Reprezentantei Romaniei la UE. Am respectat toate procedurile. Imediat dupa decizia Guvernului, am trimis actiunea la Tribunalul de Prima Instanta, pina in 26 decembrie ne-a venit de acolo confirmarea inregistrarii ei si dupa aceea am mai lucrat la Anexele documentatiei, care sint multe, 24 la numar. Cum s-a terminat vacanta si toata lumea a inceput sa lucreze, inclusiv la Bruxelles, am trimis documentatia la Reprezentanta, care a ajuns pe data de 7 ianuarie, deci luni. Nu e nimic spectaculos, asa sint procedurile", spune Adrian Ciocanea.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene a mai afirmat ca nu se asteapta la vreo reactie din partea Comisiei. " Bulgaria a incercat sa mai faca o negociere inainte de actiune, dar nu a reusit. Noi nu avem ce sa mai negociem, deci, nu ma astept la la o reactie, pentru ca asa a fost si cu celelalte state. Procesul de negociere s-a incheiat, ei au luat decizia lor, noi pe a noastra. Nu ma astept la convorbiri speciale, ci doar la discutii legate de aspectele tehnice".

Adrian Ciocanea a adaugat ca Tribunalul de Prima Instanta nu a fixat un termen, acest lucru urmind sa fie stabilit in lunile urmatoare, procesul putind dura si un an de zile, perioada in care Romania va fi obligata sa respecte decizia Comisiei.

La rindul sau, ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat, citat de Rompres, ca decizia Comisiei " nu este sustenabila", ea putind sa afecteze, datorita cresterii costurilor, investitiile pe mediu pe care producatorii industriali sint obligati sa le faca. " Cel mai mult va avea de suferit industria energetica, unde costurile vor creste simtitor. Vor suferi si industria cimentului, a sticlei si hirtiei. Ne temem ca producatorii vor lua decizia de a-si muta capacitatile industriale in afara Romaniei, deoarece piete ca Ucraina ar deveni mai atractive", a precizat Korodi.

Decizia Comisiei Europene de a cere Romaniei reducerea cu 20% a emisiilor poluante este contestata de executivul de la Bucuresti, care considera ca oficialii CE si-au depasit atributiile in acest domeniu, neavind dreptul sa stabileasca cifre, ci doar sa respinga, partial sau total, planul national de alocare de emisii poluante.

Bucurestiul a mai invocat in sprijinul contestatiei, ce a fost depusa in 21 decembrie la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, lipsa de transparenta in modelul utilizat pentru calcularea noilor cote, dar si incalcarea principiului nediscriminarii. Adrian Ciocanea a explicat pentru HotNews.ro ca Romania a folosit pentru calcularea cotelor de emisii poluante un model utilizat de OECD, model despre care Comisia stia.

" Problema este ca CE a folosit un model de calcul care nu era cel pe care noi il stiam, complet diferit de al nostru, mai mult, si-a schimbat propriul model chiar in timpul procedurilor. Acest lucru a generat o criza, pentru ca diferentele intre rezultatele obtinute prin cele doua sisteme sint foarte mari. Romania nu a mai avut timp de negociere, pentru ca toate acestea ne-au fost comunicate in octombrie. Comisia a stabilit cifre, ceea ce nu are dreptul, poate doar sa respinga, partial sau total, planul national de alocare de emisii poluane", a afirmat Adrian Ciocanea pentru HotNews.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene sustine ca procedura este netransparenta, acesta fiind unul din argumentele invocate de Romania in procesul de la Tribunalul de Prima Instanta. " Procedura a fost netransparenta, modelul s-a modificat, dar noi nu am avut acces la el din cauza timpului prea scurt".

"Guvernul asteapta acum pozitia Tribunalului, dar in aceasta perioada decizia Comisiei ramine valabila, iar Romania este obligata sa reduca emisiile poluante ", spune Adrian Ciocanea. El adauga ca Guvernul nu are nimic impotriva acestor reduceri, dar ca acum Romania se afla sub angajamentele de la Kyoto si nu sub cele cele ale Comisiei Europene. "Sansa ar fi ca Tribunalul sa dea o decizie pozitiva si Romania sa primeasca ulterior diferenta", spune Ciocanea.

Actiunea in instanta a fost depusa de catre departamentul condus de Ciocanea, prin intermediul Agentului Guvernamental. In afara de Romania, s-au mai adresat Tribunalului Bulgaria, Cehia si Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia si Slovacia. Surse de la Bruxelles admit ca problema este foarte delicata si ca CE a negociat slab, in sensul ca directorul general de mediu nu s-a descurcat cu nemultumirile statelor membre la acest capitol.

In luna octombrie, Comisia Europeana a redus cu 20,7 % cotele anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, si a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru 2007. Decizia a fost criticata atit de ministrul economiei, Varujan Vosganian, de cel al Mediului, Attila Korodi, dar si de comunitatea oamenilor de afaceri, care a atentionat ca pierderile termocentralelor se vor cifra la peste doua miliarde de euro. Ambii ministri au anuntat ca vor cere oficialilor europeni revizuirea deciziei. Initial, s-a transmis o scrisoare in acest sens autoritatilor de la Bruxelles, faza a doua fiind sesizarea Tribunalului Comunitatilor Europene.