Europa vrea sa renunte la dependenta de gazul rusesc de cand furnizarile vecinului sau estic au cazut in timpul geroaselor temperaturi din 2009. La aproape un deceniu dupa, Batranul Continent este mai dependent ca niciodata de gazul rusesc, scrie Bloomberg.

Peste o treime din gazul ars in UE vine din RusiaFoto: kremlin.ru

Gazprom, monopolul de stat condus de Moscova, a trimis anul trecut o cantitate record de gaz si acopera circa 34% din consumul blocului comunitar.

Rusia va ramane cea mai mare sursa de furnizare pana in 2035, a spus saptamana trecuta Royal Dutch Shell, aprecieri asemanatoare fiind facute si de British Petroleum in ianuarie.

Parlamentarii europeni s-au declarat hotarati sa diversifice sursele de aprovizionare cu gaz natural lichefiat (GNL) adus cu tankerele din Statele Unite, unde productia a crescut exponential anul trecut. Pana acum, aceste livrari nu au reusit sa se materializeze din cauza lipsei de comenzi ferme si a preturilor mai mari oferite de tari din afara Europei.

Per total, livrarile de GNL spre Batranul Continent, facute in principal de Qatar”, au stagnat anul trecut.

Rusia va ramane cu siguranta cel mai mare furnizor de gaz al Europei pentru cel putin inca doua decenii”, chiar si in conditiile in care cea mai mare parte a cresterii importurilor UE sunt acoperite cu GNL din alta parte, a spus Vladimir Drebentsov, economist sef pentru Rusia si Comunitatea Statelor Independente la sucursala British Petroleum din Moscova.

Presedintele consilului de directori al Gazprom, Viktor Zubkov, a reiterat luni ca este de asteptat ca exporturile catre Europa din 2017 sa fie apropiate de nivelul celor de anul trecut.

Dar compania ar putea sa se confrunte cu o competitie mai mare din partea GNL vara aceasta in conditiile in care preturile sale pentru gaz, legate de cele ale petrolului, ar putea deveni mai putin atractive fata de cotatiile pietei, potrivit analistilor londonezi ai Energy Aspects Ltd.

In Europa va sosi mai mult gaz natural lichefiat incepand cu mijlocul acestui an in conditiile in care noi unitati vor incepe productia in Statele Unite si Australia, marind paleta de optiuni a cumparatorilor.

Gazul rusesc va deveni mai scump dupa avansul cu 52%, anul trecut, al pretului sortimentului de petrol Brent. Gigantul rusesc are insa mijloace sa ramana competitiv.

Dupa ajustarea formulei de pret din contractele sale de export, Gazprom a diluat influenta preturilor petrolului in favoarea corelarii cu pietele europene de tranzactionare a gazelor, a declarat in octombrie o persoana apropriata producatorului controlat de Kremlin.

Acest lucru inseamna ca preturile se vor ajusta daca un flux brusc de gaz din alta parte “depresurizeaza” piata europeana.

Productia de pe Batranul Continent este in scadere din cauza declinului natural al campurilor din Marea Nordului si a limitarilor de productie de la campul olandez Groningen, cel mai mare din Europa.

“Cred ca ar trebui sa existe spatiu pentru cresteri atat ale GNL cat si ale gazului rusesc”, in conditiile scaderii productiei din Uniunea Europeana si a imbunatatirii cererii, potrivit lui Christopher Haines, sef pentru sectorul petrolului si gazelor la BMI Research.

Asta in conditiile in care “preturile gazelor rusesti evolueaza astfel incat sa reflecte preturile europene”, a adaugat el.

Orice fluctuatie a livrarilor rusesti catre Europa tinde sa zguduie pietele. In ianuarie 2009, cand disputa Moscovei cu Kievul a afectat furnizarile catre Europa, preturile din Marea Britanie au urcat si cu 27% intr-o singura zi.

Rusia are destul rezerve pentru a ramane principalul furnizor de gaz al Europei pentru multi din anii de urmeaza, declara Vladimir Putin in decembrie.

“Gazprom livreaza Europei mai mult gaz decat au facut-o vreodata Uniunea Sovietica sau Rusia. Avem destul gaz si pentru noi - chiar si luand in considerare solicitarile in crestere ale economiei rusesti - si pentru contrapartea noastra, cumparatorii gazului nostru”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Cota GNL din totalul furnizarilor o va depasi pana in 2025 pe cea a gazului norvegian, atat gazul natural lichefiat cat si importurile din Rusia trebuind sa compenseze reducerea productiei europeana, potrivit Shell, companie care controleaza circa o cincime din comertul mondial de GNL.

Cota Rusiei in consumul de gaze european va urca la 40% pana in 2035, potrivit estimarilor British Petroleum. Vanzarile externe de gaze ale Gazprom acopera pentru peste 10% din exporturile totale ale Rusiei, iar compania estimeaza ca va avea o cota in stagnare sau usor in crestere pana in 2025, de circa 35% din piata UE.

Europa va ramane “piata prioritara” a Gazprom, iar nimeni nu va putea furniza gaz la acelasi pret, a spus directorul executiv adjunct Alexander Medvedev.

GNL-ul din Statele Unite costa in Europa cam cu 30% mai mult decat gazul furnizat de gigantul rusesc prin cea mai costisitoare ruta, prin Ucraina.