Participarea unui copil alaturi de parintii sai la evenimente publice, marsuri ori proteste in strada, "care nu prezinta vreun element de abuz, de pericol la adresa sigurantei fizice, sanatatii ori imaginii publice a copilului, este in total acord cu legislatia nationala, fiind garantata de Conventia ONU si Legea 272/2004", arata organizatie neguvernamentala Salvati Copiii Romania, intr-un punct de vedere privind participarea copiilor la manifestatii publice. ONG-ul adauga ca legalitatea prezentei unui copil, alaturi de parinti, la manifestari cu caracter public, trebuie intotdeauna interpretata in contextul in care s-a aflat copilul si de la caz la caz, prin raportare la pericolele concrete, la continutul tematic al manifestarii publice, inclusiv la riscul real al aparitiei unor altercatii intre participanti si fortele de ordine.

Protestul copiilorFoto: Hotnews

Salvati Copiii indica faptul ca Art. 27 (4) din Legea 272/2004 privind promovarea si protectia drepturilor copilului interzice expunerea copiilor de catre parinti in scopul influentarii deciziilor autoritatilor, fapta fiind sanctionata cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei. Aceasta interdictie trebuie interpretata restrictiv pornind de la menirea articolului de a asigura respectarea dreptului copilului la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale. Asadar, sub incidenta acestei prevederi, vor intra, spre exemplificare, faptele care au ca urmare supunerea copilului la un tratament umilitor, implicarea in actiuni ilegale ori imorale,expunerea lui la riscuri iminente ori asocierea imaginii sale cu mesaje ori comportamente obscene sau care indeamna la comiterea de infractiuni, discriminare,violenta si incalcarea drepturilor altor persoane, ori alte situatii cu potential denigrator la adresa copilului.

Pe de alta parte, conform art. 31 din Legea 272/2004, copilul dispune de libertatea de exprimare si de participare la actiuni, evenimente publice ori intruniri pasnice, principiu fundamental consacrat si in Conventia ONU privind drepturile copilului, iar autoritatile administratiei publice locale si alte institutii publice sau private competente au responsabilitatea legala, prevazuta de acelasi articol, de a lua masurile necesare asigurarii exercitarii corespunzatoare a acestui drept, spune ONG-ul, adaugand ca orice limitare a libertatii de intrunire pasnica a copiilor trebuie prevazuta expres de lege si nu poate fi rezultatul unor decizii conjucturale ale autoritatilor.

"Prevederile legale interne si conventiile internationale nu impun praguri de varsta pentru exercitarea acestor libertati, parintii fiind datori sa asigure, prin metode si contexte corespunzatoare nevoilor de dezvoltare personala ale copilului, si tinand seama de gradul de intelegere al copilului, participarea copilului la actiuni publice, stradale sau non-stradale,care pot viza notiuni despre institutii fundamentale ale societatii si valori democratice, despre statul de drept si respectul fata de lege, despre drepturile copilului etc", se arata in punctul de vedere al organizatiei.

"De aceea, participarea unui copil alaturi de parintii sai la evenimente publice, marsuri ori proteste in strada, care nu prezinta vreun element de abuz, de pericol la adresa sigurantei fizice, sanatatii ori imaginii publice a copilului,este in total acord cu legislatia nationala, fiind garantata de Conventia ONU si Legea 272/2004. Legalitatea prezentei unui copil, alaturi de parinti, la manifestari cu caracter public, trebuie intotdeauna interpretata in contextul in care s-a aflat copilul si de la caz la caz, prin raportare la pericolele concrete, la continutul tematic al manifestarii publice, inclusiv la riscul real al aparitiei unor altercatii intre participanti si fortele de ordine", indica Salvati Copiii.

Organizatia recomanda "aplicarea echilibrata a trei principii fundamentale necesare asigurarii respectarii interesului superior al copilului: 1. principiul protectiei copiilor impotriva riscurilor ori abuzurilor; 2. dreptul parintilor de a-l indruma si educa pe copil in exercitarea libertatii de gandire, de constiinta si de participare sociala; 3. libertatea copiilor de a participa la intruniri pasnice in care ei isi pot exprima, alaturi de parinti si in conditii de siguranta fizica, psihica si morala, propriile convingeri".

Salvati Copiii prezinta si articolele din legislatia actuala care vizeaza dreptul copiilor de a protesta:

LEGISLATIE

Legea 272/2004 privind promovarea si protectia drepturilor copilului

Art. 27. - (1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale.

(2) Este interzisa orice actiune de natura sa afecteze imaginea publica a copilului sau

(4) Copiii nu pot fi folositi sau expusi de catre parinti, reprezentanti legali, alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, institutii publice sau private, in scopul de a obtine avantaje personale/institutionale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice.

Art. 31. - (1) Copilul are dreptul la libera asociere in structuri formale si informale, precum si libertatea de intrunire pasnica, in limitele prevazute de lege.

(2) Autoritatile administratiei publice locale, unitatile de invatamant si alte institutii publice sau private competente iau masurile necesare asigurarii exercitarii corespunzatoare a drepturilor prevazute la alin. (1).

Conventia ONU privind drepturile copilului

Art. 14

1. Statele parti vor respecta dreptul copilului la libertatea de gandire, de constiinta si religie.

2. Statele parti vor respecta drepturile si obligatiile parintilor sau, dupa caz, ale reprezentantilor legali ai copilului de a-l indruma in exercitarea dreptului susmentionat, de o maniera care sa corespunda capacitatilor in formare ale acestuia.

3. Libertatea de a-si manifesta propriile convingeri religioase sau alte convingeri nu poate fi ingradita decat de restrictiile prevazute in mod expres de lege si care sunt necesare pentru protectia securitatii publice, a ordinii publice, a sanatatii publice si a bunelor moravuri sau a libertatilor si drepturilor fundamentale ale altora.

Art. 15

1. Statele parti recunosc drepturile copilului la libertatea de asociere si la libertatea de intrunire pasnica.

2. Exercitarea acestor drepturi nu poate fi ingradita decat de restrictiile prevazute IN MOD EXPRES de lege si care sunt necesare intr-o societate democratica, in interesul securitatii nationale, al sigurantei sau ordinii publice ori pentru a proteja sanatatea publica sau bunele moravuri ori pentru a proteja drepturile si libertatile altora.