"Daca va avea succes, CETA poate deveni un model pentru toate viitoarele acorduri comerciale ambitioase. In caz contrar, ar putea fi ultimul", a afirmat joi, intr-un discurs istoric in Parlamentul European, premierul canadian Justin Trudeau, la o zi dupa aprobarea in plen a acordului de liber schimb UE - Canada.

HotNews.roFoto: Hotnews

A fost pentru prima oara in istorie cand un premier canadian a fost invitat sa tina un discurs in Parlamentul European.

"O Uniune Europeana puternica reprezinta un castig pentru intreaga lume", a afirmat premierul canadian Justin Trudeau in discursul tinut joi la Strasbourg, in care a salutat aprobarea acordului de liber schimb UE - Canada (CETA) de catre Parlamentul European.

"Canada stie ca o voce europeana eficienta pe scena mondiala nu este doar de preferat, ci este esentiala", a adaugat Trudeau.

"Trebuie sa alegem sa dirijam economia internationala si nu sa fim supusi capriciilor ei", le-a spus oficialul canadian europarlamentarilor, declarandu-se un aliat al UE, "un model fara precedent de cooperare pasnica".

"Daca va avea succes, CETA poate deveni un model pentru toate viitoarele acorduri comerciale ambitioase. In caz contrar, ar putea fi ultimul", a afirmat Trudeau, adaugand ca el considera acest acord ca fiind unul dintre "cele mai durabile si progresiste din lume".

Acordul istoric de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Canada, aprobat miercuri in Parlamentul European, va aduce anul acesta si ridicarea regimului de vize pentru romanii care vor sa calatoreasca in tara nord-americana. Acordul CETA a primit 408 voturi pentru, 254 impotriva si 33 de abtineri.

Puteti urmari mai jos transmisia VIDEO cu discursul lui Justin Trudeau: