Cativa dintre semnatarii apelului membrilor Academiei Romane, criticat pentru faptul ca, in pline proteste anticoruptie, prelua propaganda PSD si avea un caracter puternic nationalist, au revenit cu o serie de clarificari. "Cu parere de rau am constatat ca Apelul la care ne-am alaturat a fost preluat la nivel politic de o maniera partinitoare si ne delimitam, prin acest mesaj clarificator, de oricare demers care urmareste incadrarea preocuparilor noastre intr-o sfera sau alta de interese si asiguram publicul roman de intreaga noastra onestitate in apararea valorilor societatii romanesti", se arata intr-un mesaj semnat de 13 reprezentanti ai Academiei Romane.

Academia RomanaFoto: Academia Romana

Mesajul este semnat de: Acad. Marius Andruh, Acad. Dorel Banabic, Prof. Dorel Bucurescu, MC al Academiei Romane, Acad. Emil Burzo, Prof. Petre Frangopol, MO al Academiei Romane, Prof. Mihaela Hillebrand, MC al Academiei Romane, Prof. Voicu Lupei, MC al Academiei Romane, Prof. Dimitru Mihalache, MC al Academiei Romane, Prof. Dumitru Oancea, MC al Academiei Romane, Acad. Ioan-Iovit Popescu, Acad. Marius Sala, Prof. Cristian Silevstru, MC al Academiei Romane si Acad. Nicolae-Victor Zamfir.

Mesajul integral transmis de cei 13 reprezentanti ai Academiei:

Vazand reactiile la Apelului la Identitate, Suveranitate si Unitate Nationala, initiat de catre unii dintre colegii nostri academicieni, semnatarii acestui mesaj dorim sa aducem unele clarificari.

Initiativa acestui Apel a aparut cu ceva timp in urma si a vizat un context cu totul distinct de cel al protestelor stradale si framantarilor sociale privind initiativele legislative ale noului Guvern.

Acesta a fost axat, in interpretarea noastra, pe un cadru social international si national deosebit de complex, in care Romania trebuie sa actioneze in mod coerent, in care pozitionarea in sfera geopolitica sa fie corelata unei politici interne de stabilitate, predictibilitate si coeziune, in care valorile nationale sa constituie premize si imbolduri in exprimarea noastra in plan international si in care cinstea si promovarea valorilor morale si nationale sa constituie preocupari prioritare.

In calitatea nostra de oameni de stiinta si de profesori care au contribuit la formarea de noi generatii de tineri specialisti, consideram ca o datorie fundamentala a noastra de a actiona ca acestia sa-si poata realiza planurile de viitor in propria lor tara.

Alaturarea noastra acestui Apel a avut in vedere exclusiv transmiterea la nivel social a faptului ca, urmand traditiile Academiei Romane de la infiintarea ei, academicienii de azi sunt preocupati de soarta tarii si de apararea valorilor sale fundamentale, de protejarea elementului national, de intarirea statului de drept si a elementelor care contribuie la constructia si mentinerea acestuia.

Cu parere de rau am constatat ca Apelul la care ne-am alaturat a fost preluat la nivel politic de o maniera partinitoare si ne delimitam, prin acest mesaj clarificator, de oricare demers care urmareste incadrarea preocuparilor noastre intr-o sfera sau alta de interese si asiguram publicul roman de intreaga noastra onestitate in apararea valorilor societatii romanesti.

Acad. Marius Andruh

Acad. Dorel Banabic

Prof. Dorel Bucurescu, MC al Academiei Romane

Acad. Emil Burzo

Prof. Petre Frangopol, MO al Academiei Romane

Prof. Mihaela Hillebrand, MC al Academiei Romane

Prof. Voicu Lupei, MC al Academiei Romane

Prof. Dimitru Mihalache, MC al Academiei Romane

Prof. Dumitru Oancea, MC al Academiei Romane

Acad. Ioan-Iovit Popescu

Acad. Marius Sala

Prof. Cristian Silevstru, MC al Academiei Romane

Acad. Nicolae-Victor Zamfir