Subventiile UE pentru agricultori vor fi platite la inceputul lunii februarie, sustine ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, care spune insa ca Romania trebuie sa-si recastige credibilitatea la Bruxelles.“Noi trebuie sa ne recastigam credibilitatea in raport cu Comisia Europeana. Pentru ca, unul din motivele pentru care am fost controlati si supercontrolati a fost lipsa de incredere in ceea ce se spune si ce se face la noi. Deci eu am spus foarte clar comisarei ca nu vom incepe platile pina cand nu terminam activitatea de control, ca sa fim in regula”, a declarat Ciolos intr-un interviu HotNews.ro-BBC.

Ministrul agriculturii a explicat ca trebuie finalizate mai intai controalele administrative in teren, prin care se verifica datele furnizate de fermieri Agentiilor de Plati. “Eu cred ca la inceputul lui februarie vom fi in masura sa incepem platile. Obiectivul meu asta este: sa aducem bani la agricultori pe cat posibil inainte de a incepe campania de primavara”, a mai spus Ciolos.

Ministrul sustine ca nu exista riscul ca fondurile europene, care se ridica in acest an la 440 de milioane de euro, sa fie pierdute, dar a admis ca este posibil ca statul roman sa ramburseze o parte din bani in cazul in care Comisia Europea va descoperi date false in raportarile catre Bruxelles. Subventiile UE se acorda la hectar si pentru cresterea animalelor, si variaza, intre 50 si cateva sute de euro, in functie de tipul de culturi. Comisia Europeana amenintase Guvernul de la Bucuresti, in octombrie 2007, cu aplicarea clauzei de salvgardare, ceea ce ar fi echivalat cu reducerea masiva a subventiilor pentru agricultori.

Aplicarea clauzei a fost evitata, insa problemele au ramas. Fermierii au declarat suprafete mai mari decat cele reale pentru a primi subventii mai mari sau, pentru aceeasi suprafata de teren, exista mai multe solicitari de subventie. In plus, sistemul informatic care gestioneaza aceste date nu functioneaza nici acum in proportie de 100%, dupa cum declara ministrul agriculturii.