Presa internationala urmareste cu atentie cum evolueaza lucrurile in tara noastra si scrie despre protestele care s-au desfasurat in ultimele zile atat in Bucuresti, cat si in alte orase din Romania. Subiectul principal il reprezinta ingrijorarea statelor vizavi de modul in care actioneaza Guvernul roman.

Protest Piata Victoriei (16)Foto: Hotnews

Reuters informeaza ca sase state si-au exprimat ingrijorarea in urma decretului Guvernului roman si sunt de parere ca aceasta decizie ar putea submina progresul anticoruptie si ca parteneriatele internationale sunt in pericol. Ambasedele din Belgia, Canada, Franta, Germania, Olanda si SUA si-au exprimat ingrijorarea profunda intr-o declaratie comuna "despre actiunile Guvernului (...) care au subminat progresele inregistrate de Romania in ultimii zece ani, cu statul de drept si lupta impotriva coruptiei".

"Acest decret (...) nu poate decat sa submineze reputatia Romaniei in comunitatea internationala si risca sa afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor directoare ale UE si NATO", incheie Reuters.

UE a avertizat Romania ca lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa fie anulata, ci, din contra, avansata, dupa ce, marti seara, Guvernul a adoptat un decret care ar putea elibera zeci de functionari din inchisoare. "Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie avansata, nu anulata", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat deBBC.

BBC mai scrie ca zeci de mii de persoane au protestat pe parcursul ultimelor zile, in conditiile in care nu a trecut nici o luna de cand noul Guvern a preluat puterea in Romania.

The Washington Postscrie despre sfidarea protestelor in masa si a avertismentelor venite din partea presedintelui Romaniei. Sfidarea vine sub forma publicarii ordonantei de urgenta in monitorul oficial tarziu in noapte. Viteza cu care Guvernul roman a aprobat propunerea si ora tarzie la care au actionat au scandalizat atat romanii din tara, cat si din strainatate. Furia oamenilor a erupt pentru a doua oara miercuri seara, zeci de mii de oameni care au protestat in Bucuresti si in alte orase ale tarii, solicitand demisia Guvernului.