SMART CITIES OF ROMANIA, eveniment ajuns la a doua editie, va avea loc anul acesta in 8 si 9 noiembrie 2016 la Universitatea Politehnica din Bucuresti, organizatorii anuntand inscrieri la

http://www.romaniasmartcities.ro/ro/expo-conferinta/inregistrare-national.html

Prima editie a evenimentului ”SMART CITIES OF ROMANIA” a inregistrat o audienta de peste 500 de participanti reprezentand Administratia Prezidentiala, Guvernul, Administratia publica centrala si locala si organizatiile cu rol in domeniile conexe conceptului, dar si mediul privat si universitar.

Evenimentul de anul acesta va reuni pe parcursul celor doua zile reprezentanti ai primariilor (primaria Municipiului Bucuresti, primariile de sector din Bucuresti si primarii din tara) ai prefecturii, ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, membri ai comisiilor consultative de urbanism, reprezentanti ai firmelor de proiectare si arhitectura, directori ai regiilor autonome, directori de companii furnizoare de servicii orasanesti, reprezentanti din domeniul imobiliar, precum si specialisti din energie, transport, utilitati, automatizari, tehnica de securitate, finante, consultanta. Deasemenea, vor fi reprezentati marii operatori de telecomunicatii, marii fabricanti de echipamente de telecomunicatii si dezvoltatori de aplicatii, adica cei care sunt chemati a face orasele inteligente. Vor fi, deci, prezenti aproape toti factorii implicati, stakeholder-ii cum ar zice romanul.

Desigur ca acest eveniment nu este unicul dedicat oraselor inteligente, numarul evenimentelor cu acest subiect crescand foarte mult anul acesta dupa ce ministrul Marius Bostan anunta in 18 mai 2016 la Ziua Comunicatiilor proiectul pilot Alba Iulia 2018 - oras inteligent. Este insa, poate, cel mai vechi si cu siguranta evenimentul cu abordarea cea mai completa prin faptul ca si in acest an reuneste decidentii, industriile implicate si posibili executanti.

Subiectul orase inteligent este unul relativ vechi in lume si relativ nou in Romania, dar unul foarte drag mie despre care am scris si vorbit mult de multa vreme, pentru care lupt de ceva vreme.

In 19 noiembrie 2015 publicam ”Comentarii la programul guvernului Ciolos pentru comunicatii electronice” pe blogul personal la

http://nicolaeoaca.blogspot.fr/search?updated-min=2015-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2016-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=15,

care propunea si cateva obiective noului ministru al telecomunicatiilor printre care si un proiect pilot ”smart city”.

Aceasta propunere - lansarea unui proiect pilot ”smart city” - a fost agreata de domnul ministru Marius Bostan si concretizata in anuntarea in 18 mai 2016 la Ziua Comunicatiilor a proiectului pilot ”Alba Iulia 2018 - oras inteligent”, care urma a fi lansat oficial in toamna aceasta si finalizat in anul 2018, la aniversarea a 100 de ani de la marea Unire.

De ce este important sa avem orase inteligente? In primul rand, pentru faptul ca da sperante industriei - operatorilor de telecomunicatii, furnizorilor de echipamente si de aplicatii, dar, mai ales, le da romanilor speranta unei societati mai bune, mai eficiente, mai ecologice. Apoi, orasele inteligente stau la baza unui proiect de tara - ”Romania inteligenta”, care duce, pe termen lung, la transformarea modului de viata in orasele si localitatile din Romania, in Romania. In fine, potrivit ”Romania competitiva trebuie sa fie, in primul rand, o Romanie inteligenta” publicat pe blogul http://nicolaeoaca.blogspot.ro, proiectul de tara ”Romania inteligenta” ar trebui sa stea la baza proiectului national ”Romania competitiva„. ”Romania inteligenta” este, in primul rand o Romanie conectata, care permite pe langa comunitati mai eficiente, mai ecologice urmare a diverselor aplicatii (trafic, iluminat, parcare, control aer, apa, etc.) si o relationare mai facila, mai prietenoasa a cetatenilor si a afacerilor cu autoritatile, un mediu de afaceri mai atractiv, propice. O Romanie conectata, o Romanie digitala este o conditie de baza pentru o economie competitiva, pentru o Romanie competitiva.

De ce este important evenimentul SMART CITIES OF ROMANIA? Pentru ca pune in discutie un subiect foarte important pentru viitorul Romaniei intr-o abordare completa si intr-un moment deosebit - cu circa o luna inainte de alegerile parlamentare, fiind astfel o sursa de inspiratie pentru partidele politice, care inca nu si-au prezentat strategiile de guvernare pentru ”telecomunicatii” in perioada 2017-2020. Primul partid care si-a prezentat strategia de guvernare vorbeste despre reduceri de taxe si impozite concomitent cu marirea salariilor si pensiilor, fara a pomeni ceva despre Romania Inteligenta, sau macar orase inteligente. Nici platforma Romania 100 nu pomeneste nimic despre proiectul pilot ”Alba Iulia 2018 - oras inteligent”, desi proiectul urmeaza a se finaliza la aniversarea a 100 de ani de la marea unire si a fost anuntat in mandatul actualului guvern. Invit, deci, partidele politice cu pretentii la guvernare sa-si trimita specialistii in ”telecomunicatii” la eveniment cu speranta ca vor intelege, vor introduce in strategiile de telecomunicatii si vor realiza Romania Inteligenta.

Desigur ca sunt invitati sa participe la SMART CITIES OF ROMANIA toti cei interesati de viitorul tarii, de o Romanie inteligenta si competitiva si care se pot inregistra la:

http://www.romaniasmartcities.ro/ro/expo-conferinta/inregistrare-national.html