Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale cere presedintelui sa reconsidere decizia de eliminare a taxei radio-TV

de Carla Dinu     HotNews.ro
Marţi, 1 noiembrie 2016, 10:06 Actualitate | Esenţial

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) - asociaţie a majorităţii celor mai importante societăţi de radio şi de televiziune din România - solicită preşedintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, reconsiderarea includerii taxei radio-TV printre cele a căror eliminare a fost decisă printr-o lege adoptată de Parlament, scrie Agerpres.

În scrisoarea ARCA, semnată de directorul executiv al asociaţiei, George Chiriţă, sunt sugerate soluţii precum trimiterea la reexaminare a legii sau sesizarea Curţii Constituţionale.

'Considerăm că există o motivare complexă pentru ca decizia dumneavoastră să vizeze acest obiectiv, fie prin retrimiterea la reexaminare a legii la Parlament, pentru eliminarea articolului IV al legii menţionate, prin care se desfiinţează taxa radio-TV şi se dispune finanţarea de la bugetul de stat a întregii activităţii a serviciilor publice de radio şi de televiziune, fie prin sesizarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea prevederilor acestui articol', se arată în document.

ARCA apreciază că independenţa instituţiilor media vizate de decizie va fi afectată.

'Ca urmare, autonomia decizională la nivel financiar a instituţiei va fi direct afectată, anume chiar la nivelul puterii de decizie a Consiliului de Administraţie, care nu va putea decide decât asupra unei mici părţi din bugetul care susţine activitatea instituţiei, marea parte a acestuia provenind nu din venituri proprii, ci de la bugetul de stat', menţionează reprezentanţii ARCA. Ei apreciază că 'limitând drastic autonomia financiară, se subminează chiar premisa organizării autonome de care vorbeşte Curtea Constituţională, ceea ce revine în mod direct la a desfiinţa ceea ce Constituţia stipulează a fi trăsătura fundamentală a unor astfel de instituţii: autonomia'.

ARCA adaugă că 'autonomia în privinţa administrării financiare a societăţilor publice este corelată, ca fiind o condiţie esenţială, cu autonomia şi independenţa ei sub raportul activităţii editoriale, nucleul prin care cele două instituţii îşi exercită misiunea de interes public'.

În acest sens, ARCA citează o decizie a Curţii Constituţionale din 2004, care menţionează: 'Curtea constată că taxele pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv pentru serviciul public de televiziune, instituite (...) nu aduc atingere dreptului la libertatea de exprimare, ci, dimpotrivă, garantează realizarea lui, datorită posibilităţii pe care serviciile menţionate o au de a se organiza şi de a funcţiona autonom'.

'Autonomia acestor servicii determină informarea corectă a persoanelor asupra problemelor de interes public şi asigură un cadru organizat pentru exercitarea libertăţii de opinie, libertăţii de a primi şi comunica informaţii ori idei, fără amestecul autorităţilor publice', se mai arată în decizia citată.

În acest context, apreciază ARCA, 'dispariţia autonomiei (...) ar conduce la apariţia ingerinţei autorităţilor în formarea şi comunicarea opiniilor, ingerinţă pe care articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor omului o respinge în mod direct atunci când defineşte dreptul la libertatea de exprimare'.

ARCA adaugă că 'eliminarea taxelor radio-TV are implicaţii şi asupra relaţiei între Legea 41 (ce stabileşte normele de funcţionare pentru societăţile publice de radio, respectiv televiziune - n.r.) şi legislaţia Uniunii Europene, sub aspectul regulilor instituite (...) pentru ajutorul de stat'.

Asociaţia menţionează, în contextul eliminării taxei, riscul de 'subordonare politică sau editorială a celor două instituţii autonome, considerente care au circulat pe larg în diverse luări de poziţie'.

'Precizăm că, prin obiectivele sale consemnate în statut, asociaţia noastră este interesată ca legislaţia din România să protejeze interesul public în domeniul audiovizualului. Acesta este şi contextul în care vă adresăm cele de mai sus', se încheie scrisoarea ARCA.




















586 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  taxa R-TV trebuie sa ramana eliminata (Marţi, 1 noiembrie 2016, 10:19)

  Gustav666 [utilizator]

  Solutia este simpla si presupune desfiintarea tuturor programelor capusa pastorite de clica de profitori care au condus posturile publice. Atat la Radio cat si la TV, sa ramana posturile Romania Actualitati si Romania Cultural.
  Iar daca autoritatile locale au chef sa aiba studiouri teritoriale, sa faca bine sa le finanteze..
 • +4 (4 voturi)    
  Petiție președintelui (Marţi, 1 noiembrie 2016, 10:24)

  Kap [utilizator]

  Auziți bă, dar nu cumva e afectată și la instituțiile voastre din ARCA ”autonomia decizională la nivel financiar” și vreți și voi să fiți sponsorizați din banii noștri, ai proștilor?

  Ia poate facem și noi cetățenii o petiție să nu mai plătim nimic din buzunar și să se instituie o taxă de solidaritate din cifra voastră de afaceri (a fiecărei televiziuni) și să finanțăm unul două posturi culturale.

  Ce ziceți?
 • +3 (3 voturi)    
  Bla,bla,bla.... (Marţi, 1 noiembrie 2016, 10:49)

  marcus61 [utilizator]

  Cand trebuie sa lupti pentru locul tau de munca, pentru drepturile tale, pentru democratie, nu stai si astepti pana in ceasul al doisprezecelea sa scrii comod o scrisoare la birou presedintelui.
  De duci si il iei pe Dragnea la intrebari, te legi cu lanturi de poarta PSD-lui, protestezi in Parlament, etc.
  Dar de fapt voi (cei care ati scris scrisoarea) sunteti niste lingai care faceti un pic de valva de ochii lumii. Partidul are grija de voi.
 • +1 (3 voturi)    
  Să-i ceară lui Dragnea. (Marţi, 1 noiembrie 2016, 11:36)

  asavreau [utilizator]

  Dragnea a anulat taxa radio tv și ăștia ne mint că președintele!


Abonare la comentarii cu RSS



Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi