Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), unul dintre patronatele transportatorilor rutieri, a anuntat, luni dimineata, ca va organiza in 2 noiembrie, in fata Guvernului, un miting la care vor participa 6.000 de autovehicule, cerand executivului mai multe modificari ale legislatiei prin Ordonante de Urgenta, in special in vederea combaterii activitatile de transport ilegale, transmite News.ro.

Transportatorii critica activitatea Uber, care este un serviciu concurent firmelor de taximetrie, sustinand ca platforma de ride-sharing ar fi periculoasa pentru utilizatori.

COTAR nu a participat la organizarea mitingului desfasurat in 15 septembrie in fata Guvernului si care a fost generat de scumpirea politelor RCA, la care au participat reprezentantii a patru patronate ale transportatorilor.

"Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul Romaniei este direct responsabil. Important de retinut este ca nu cerem subventii, nu cerem mariri de salariu, nu afectam Bugetul Statului Roman cu cerintele noastre, ba din contra, cerem reglementari ale unor legi, prin Ordonanta de Urgenta, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul Romaniei care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport sa fie piratata", se afirma in comunicatul patronatului.

Principala tema a protestului ar fi "pirateria" din transportul rutier. Transportatorii acuza autoritatile de lipsa de implicare in combaterea fenomenului, ceea ce ar fi permis, in ultimii ani, extinderea transportului regulat de persoane fara licenta.

O alta nemultumire a confederatiei transportatorilor, care reprezinta si interesele unor firme de taxi, este extinderea puternica a serviciului de ride-sharing Uber in Romania, unde ofera servicii in doua orase - Bucuresti si Cluj. Transportatorii critica puternic Uber, serviciu care ar face concurenta neloiala serviciilor de taximetrie.