Presedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a afirmat, luni, la Palatul Cotroceni, ca Romania este un exemplu din perspectiva luptei anticoruptie, iar tara sa "are ce invata" in acest domeniu, iar presedintele Klaus Iohannis a precizat ca Romania poate oferi expertiza partenerilor in acest domeniu.

Presedintele slovac Andrej Kiska si Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Kiska a laudat cresterea economica a Romaniei, afirmand ca tara noastra este "un campion" al Europei in acest domeniu, dar a laudat si eforturile anticoruptie intreprinse de autoritati, transmite News.ro.

"Romania ne arata totusi ca cresterea economica se poate lega si cu lupta impotriva coruptiei si aceasta inspiratie - si nu vorbesc de Romania doar din curtoazie, am mentionat de mai multe ori acest fapt, am mentionat si acasa - sunt foarte multe lucruri pe care le putem invata din partea Romaniei", a spus Andrej Kiska.

Presedintele Slovaciei a continuat spunand ca tara sa sprijina "total" Romania in eforturile de a deveni membru Schengen.

Intrebat de jurnalistii slovaci daca are de oferit sfaturi Slovaciei in privinta luptei impotriva coruptiei, Klaus Iohannis a afirmat ca a atins acest subiect in discutiile tete-a-tete avute cu Andrej Kiska si se bucura ca un "prieten important" ca Slovacia apreciaza masurile luate de Romania.

"Evident ca, in masura in care autoritatile slovace doresc un schimb de experienta sau doresc sa cunoasca in detaliu modelul nostru, suntem mai mult decat dispusi sa impartasim experienta noastra si sa ajutam pe partenerii nostri in a-si construi organisme similar de eficiente", a spus seful statului.

El a precizat ca, desi in Romania lucrurile merg in directia cea buna, si tara noastra mai are pasi de facut. "Pentru noi eradicarea coruptiei este vitala, fiindca aceasta coruptie nu doar ca ameninta consolidarea democratiei, coruptia incetineste cresterea economica, coruptia ii sperie pe investitori. Cred ca suntem pe calea cea buna, dar mai avem mult de facut", a spus Klaus Iohannis.

Presedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a sosit, luni, in Romania, unde a depus o coroana de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut, apoi a mers la Palatul Cotroceni, unde a fost primit de catre presedintele Klaus Iohannis

Marti, presedintele Slovaciei va merge la deschiderea forumului de afaceri romano-slovac, iar in cursul serii va merge in judetul Arad, la Nadlac, unde va avea o intalnire cu membri ai comunitatii slovace din Romania.

Este prima vizita de stat a lui Andrej Kiska in Romania. In noiembrie 2015, Klaus Iohannis s-a aflat la Bratislava, in vizita de stat, la invitatia lui Andrej Kiska.

Din iulie, Bratislava isi asuma presedintia rotativa a UE pentru o perioada critica de sase luni, in care blocul comunitar se confrunta cu o presiune fara precedent, generata de decizia britanicilor de a iesi din Uniune. Aceasta este prima presedintie asumata de statul slovac, care a aderat la UE in ianuarie 2004.