Statele Unite si Rusia se acuza reciproc pentru escaladarea tensiunilor diplomatice, dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora doi diplomati americani au fost drogati la Sankt Peteresburg, fapt negat de Rusia, care sugereaza ca cei doi erau beti, relateaza CNN, citata de News.ro.

Cocktail cu droguri pentru diplomati SUA in Rusia?Foto: Hotnews

"Suntem revoltati", a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov, intr-un comunicat. El sustine ca este posibil ca informatiile aparute in presa sa fi fost furnizate de Departamentul american de Stat, ca "razbunare" pentru prabusirea negocierilor dintre Washington si Moscova privind Siria. Anterior,

Radio Free Europe/Radio Liberty a scris ca cineva a pus droguri in bauturile pe care le-au consumat cel putin doi diplomati americani "un barbat si o femeie". Incidentul ar fi avut loc in noiembrie 2015, la o conventie ONU consacrata luptei anticoruptie, organizata la Sankt Petresburg.

Cei doi ar fi primit ingrijiri la o "clinica medicala occidentala", iar Departamentul de Stat a protestat discret pe langa autoritatile ruse. "O ancheta desfasurata de Rusia a aratat ca niciun american nu a primit ingrijiri medicale la nicio institutie medicala din Sankt Petersburg in perioada respectiva", potrivit lui Riabkov.

"Daca au baut prea mult la barul hotelului, numai ei sunt de vina", a adaugat el.

Departamentul de Stat a refuzat sa comenteze informatiile, dar oficiali americani si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu tratamentele la care sunt supusi in general diplomatii americani in Rusia.

"Suntem ingrijorati de modul in care au fost tratati membrii corpului nostru diplomatic si angajatii consulari in ultimii doi ani", a declarat o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau.

"Ne-am exprimat ingrijorarea la cel mai inalt nivel. Hartuirea si supravegherea personalului nostru diplomatic la Moscova de catre personalul de securitate si politia rutiera s-au intensificat semnificativ. Dupa cum am spus si inainte, consideram acest lucru inacceptabil", a adaugat ea.