Procurorii DIICOT au dispus joi inceperea urmaririi penale pe numele a trei dintre romanii care apar in reportajul realizat de Sky News privind presupusul trafic de arme din Romania, anunta Agerpres.

Presupusi traficanti de arme din RomaniaFoto: Captura YouTube

Este vorba despre Aurelian Szanto (cel care a jucat rolul de intermediar), Levente Pantics si Attilla Szaba Pantics, urmariti penal pentru complicitate la infractiunea de comunicare de informatii false, constituirea de grup infractional organizat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Cei trei au fost chemati joi la sediul DIICOT pentru audieri, unde li s-a adus la cunostinta ca sunt urmariti penal.

UPDATE: Procurorii DIICOT i-au retinut pe cei trei barbati care apar in reportajul realizat de televiziunea britanica Sky News despre un presupus trafic cu arme.

Potrivit unui comunicat difuzat joi noapte de DIICOT, au fost retinuti pentru 24 de ore Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics si Levente Pantics, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar intre jurnalistii britanici si presupusii traficanti de arme, iar Attila Csaba Pantics si Levente Pantics apar in materialul Sky News, in care descriu, avand fetele acoperite, si manipuleaza armele de foc oferite spre vanzare.

Tot joi, surse judiciare au declarat ca procurorii DIICOT iau in calcul sa extinda acuzatiile si pentru jurnalistii britanici de la Sky News.

De asemenea, procurorii vor merge pe o noua acuzatie, respectiv infractiuni contra securitatii nationale prin comunicarea de informatii false, prevazuta la art. 404 din Codul penal.

Articolul 404 prevede urmatoarele: "Comunicarea de informatii false. Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani".

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri sapte perchezitii in locatii din Targu Mures si Bistrita-Nasaud in dosarul deschis in urma reportajului Sky News.

Din primele cercetari rezulta ca armele erau detinute legal pentru vanatoare si apartineau unuia dintre barbatii mascati. Reportajul a fost "aranjat" de jurnalistii britanici, care le-au indicat presupusilor traficanti ce sa spuna la filmare, in schimbul a aproximativ 2.000 de euro.