CNADNR a aprobat solutia tehnica pentru repararea autostrazii Orastie-Sibiu
Conform specialistilor, vor fi executate ia multe trasei drenante necesare atat pentru evacuarea apelor drenate catre paraul din aval, cat si pentru asanarea zonei mlastinoase aflate in aval la cca. 200 m de autostrata, arata un comunicat al CNADNR.
"Lungimea acestor transei este de 65 m pentru 4 drenuri si de 285 m pentru doua dintre acestea, La capul aval al transeilor transversale cu lungimea de 65 m, se monteaza camine de vizitare. Intre aceste camine se realizeaza drenurile de evacuare, care unesc toate aceste camine de vizitare", se arata in comunicatul Companiei de drumuri.
Peste terenul astfel pregatit, se va incepe refacerea corpului rambleului din materiale granulare, ranforsate cu geogrile, mai spun specialistii.
"In cel mai scurt timp posibil, Proiectantul urmeaza sa intocmeasca detaliile de executie si totodata sa asigure asistenta tehnica pe intreaga perioada de executie a lucrarilor. De asemenea, solutiile de remediere aferente celorlalte zone cu degradari urmeaza sa fie realizate de catre proiectant si prezentate in cadrul CTE/CNADNR in scopul avizarii", mai scrie in comunicatul CNADNR.
Lotul trei al autostrazii Sibiu-Orastie, a fost inaugurat in noiembrie 2014 cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale si inchis in septembrie 2015 intre localitatile Saliste si Cunta, din cauza unor crapaturi in asfalt. Primele fisuri in asfalt au aparut la doar o saptamana de la inaugurare.
Lotul are o lungime de 22 de kilometri, dintre care 6 km au fost afectaţi de alunecări de teren. Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011 si are o valoare de 182,9 milioane de euro.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
A se vedea o parere pertinenta despre aceasta veritabila bomba:
http://www.contributors.ro/analize/a1-ora%C8%99tie-%E2%80%93-sibiu-lot-3-autostrada-me%C8%99terului-manole/
Acesta porcarie va fi perpetuata pe banii nostri, vor exista costuri de intretinere si reparatii uriase in viitorii ani.
Autostrada asta nu e facuta pentru exploatarea ei pe 1 an, trebuie sa reziste multi ani.
E clar ca incercati amanarea problemei pentru viitor, in loc sa taiati raul de la radacina si sa reproiectati si sa reexecutati.
Acum ar trebui sa cerem banii firmei italene care a executat lucararea, nu sa amanam ceva timp sa ca nu-i mai putem trage la raspundere.
Are dereptate un cititor care intreaba, cine raspunde de dezastrul sistemelor de drenare si consolodare deja executate si distruse. Imaginile cu dealul luand-o la vale si distrugand totul in cale sunt edificatoare.
Cat dispret !?
Cata mizerie !?
Cred că vreți să ziceți "tranșee": https://dexonline.ro/lexem/tranșee/58372
"la cca. 200 m de autostrata" - no comment