Zeci de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea s-au inchis in subteran si au intrat in greva foamei
Potrivit prefectului, minerii de la Exploatarea de uraniu Crucea-Botusanu au declansat protestul spontan, luni, s-au blocat in subteran si au intrat in greva foamea, cerand sa li se solutioneze revendicarile privind plata drepturilor salariale si asigurarea unor contracte de munca pe o perioada de patru ani.
Protestele minerilor s-au declansat luni, cand o parte dintre cei 162 de angajati aflati la munca, in schimbul unu, au refuzat sa lucreze.
Potrivit prefectului, dupa ce au discutat cu reprezentantii administratiei, un numar de 83 de mineri au decis sa se blocheze in subteran si au declarat ca vor intra in greva foamei.
Prefectul a spus ca situatia a fost semnalata Ministerului Economiei.
''Vor o anumita stabilitate'', declara cu o zi in urma prefectul, subliniind ca revendicarile acestora sunt de competenta Companiei Nationale a Uraniului (CNU) si de politica in domeniu a Ministerului Energiei.
Totodata, Harasim aprecia ca solutia este ''calea dialogului'' si nu prin proteste.
CNU a decis, in cadrul noii strategii a companiei, sa inchida temporar mina Crucea-Botusana, considerata o exploatare neeconomica, si sa demareze activitatile necesare pentru inceperea exploatarii de la Tulges-Grinties.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
CNU vira la buget doar 1,94 lei/kg produs in loc de..200 lei, incalcand constient legislatia.
Bugetul a fost prejudiciat cu 250 milioane lei si s-a ajuns ca Nuclearelectrica sa prefere sa faca afaceri cu producatori canadieni de uraniu, cu preturi mai bune.
Romania este unul dintre putinele state din lume care a dezvoltat independent un ciclu complet de productie si exploatare nucleara a resursei de uraniu. In clar, stim sa scoatem uraniul din pamant si sa-l ducem pana la stadiul in care e bagat intr-un reactor nuclear. Iranul de exemplu inca se chinuie cu asta si apeleaza la Rusia pentru reactoare si combustibil.
CNU mai asigura doar 15% din necesarul de uraniu, dupa ce a tot inchis mine, iar in 2012 abandonase si zacamantul din judetul Neamt, de la Grinties. Acum se lucreaza cu stocul acumulat in ultimii 40 de ani.
Ba chiar, CJ-ul din Neamt a instiintat CNU ca terenul de la Grinties a fost retrocedat unui particular, lui Gheorghe Sturza !
Vom vedea in ce conditii va fi "demarata" exploatarea la Grinties (acolo se facusera deja explorari, la Tulghes-Grinties ar fi uraniu pentru minim 20 de ani de consum la Cernavoda).
Dupa falimentul RAAN, compania nationala care producea apa grea, acum pare sa vina randul CNU.
E o imensa raspundere, inclusiv penala, a celor care s-au ocupat de politica publica in acest domeniu.
2 - Ar fi chiar PACAT pentru comunitatile din zona, care si-au dezvoltat niste afaceri sustenabile (si pe care ar putea sa le dezvolte exponantial) sa devina izolate, din cauza ca lumea le va evita, ca efect al poluarii zonei!