Proiectul de tara coordonat de presedintele Klaus Iohannis va avea o abordare generala referitoare la ceea ce-si propune Romania pentru anii urmatori si va include si o componenta economica, a declarat premierul Dacian Ciolos, luni, la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intrebat daca proiectul de tara este complementar cu strategia economica pe care o va prezenta marti, Ciolos a spus ca viziunea de dezvoltare economica pe termen mediu si pe termen lung va fi parte componenta a acestui proiect de tara.

"Strategia sau viziunea de dezvoltare economica pe termen mediu si pe termen lung va fi parte componenta a acestui proiect de tara sau, altfel spus, proiectul acesta de tara coordonat de Presedintie, de domnul presedinte, si care va implica si partidele politice si alte institutii cu rol in acest proces de gandire va avea o abordare generala, legat de ceea ce-si propune Romania pentru anii urmatori, ceea ce va defini Romania, ce vrea Romania sa dezvolte si cum vrea sa fie perceputa in Uniunea Europeana. Si acest proiect de tara va avea si o componenta economica. Ceea ce noi am propus este ca discutia pe aceasta componenta economica sa porneasca de la acest document pe care noi il vom prezenta maine si il vom supune dezbaterii publice", a spus premierul Ciolos inainte de a participa la receptia organizata cu ocazia Forumului Administratiei Publice Locale.

Prim-ministrul a spus ca, la inceputul mandatului, actualul Guvern a anuntat ca va lansa dezbateri pe doua subiecte.

"Unul e cel legat de viziunea de dezvoltare economica a Romaniei si celalalt - Romania in Uniunea Europeana si in perspectiva pregatirii Presedintiei pe care Romania o va asigura la nivelul Consiliului Uniunii Europene in 2019. Noi avem pregatite sa lansam aceste doua dezbateri si ceea ce domnul presedinte a lansat acum, ideea aceasta a proiectului de tara, se leaga foarte bine de ceea ce noi, cumva, fara sa stim cum o sa evolueze lucrurile, am anticipat la inceputul mandatului. Deci, practic, Guvernul va pune la dispozitie ceea ce a lucrat pana acum, iar partidele politice impreuna cu societatea civila, cu mediul economic vor avea o baza de plecare a acestei discutii", a explicat Ciolos.

Premierul a mai spus ca discutia privind proiectul de tara va fi lansata in acest moment si foarte probabil va fi concluzionata dupa alegerile parlamentare, pentru a nu se suprapune cu campania electorala.

"Eu cred ca, in masura in care partidele politice vor participa la acest proces, asa cum au declarat astazi, exista toate sansele ca un astfel de proiect de tara sa poata sa fie acceptat de toata lumea", a adaugat Ciolos, fiind intrebat daca crede ca un Guvern politic care va urma la Palatul Victoria isi va asuma aceste proiecte si strategii elaborate in prezent.

Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, sub inaltul patronaj al presedintelui Klaus Iohannis si cu sprijinul Academiei Romane si al Bancii Nationale a Romaniei, va lansa marti in dezbatere publica, la Palatul Parlamentului, documentul strategic "Romania competitiva: un proiect pentru o crestere economica sustenabila".