"Cand va exista o pozitie juridic formulata de minister de retragere a titlului va fi pusa fara indoiala in aplicare. Daca domnia sa isi pierde calitatea de cadru didactic vom pune decizia in aplicare", a declarat pentru HotNews.ro Ovidiu Folcut, rectorul Universitatii Romano-Americane. Folcut a mai precizat ca Victor Ponta are contractul de munca suspendat din 2010 dar ca formal, intrucat nu exista o incetare definitiva a contractului de munca, fostul premier apare in corpul profesoral al Universitatii. HotNews.ro a scris, joi, ca unul din efectele juridice ale retragerii titlului de doctor este pierderea dreptului de a preda.

  • Redam mai jos si un comunicat oficial trimis redactiei HotNews.ro de Universitatea Romano - Americana: „Domnul Victor Ponta a fost cadru didactic al Departamentului de Științe Juridice din cadrul Universității Româno-Americane până în anul 2010, când acesta a solicitat suspendarea contractului individual de muncă. Astfel, din 2010 și până în prezent, nu au existat raporturi de muncă între Universitatea Româno-Americană și domnul Victor Ponta. Universitatea Româno-Americană va respecta și va pune în aplicare hotărârea finală a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, procedând în conformitate cu prevederile legale.”

Potrivit legilor in vigoare, Victor Ponta nu va mai putea preda nici ca asistent la vreo Universitate fara doctorat. Ponta figureaza pe site-ul Universitatii Romano-Americane ca facand parte din corpul profesoral la pozitia 126 pentru anul universitar 2015 - 2016. In acest caz, Senatul Universitatii ar trebui sa decida daca renunta la serviciile lui Ponta sau nu. Pe site-ul Universitatii figureaza un caz de desfacere a unui contract de munca incheiat cu un profesor acuzat, la randul sau, de plagiat. (Vezi detalii aici)

Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Camerei Deputatilor, Victor Ponta a fost intre octombrie 2002 - Martie 2007, Lect. Univ. Dr. în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti iar intre 1996 - 1998, Asistent Universitar în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti.

Comisia ce analizeaza doctoratele a decis, joi, ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia vine la patru ani dupa ce prestigioasa revista Nature a ridicat semne de intrebare legate de originalitatea tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Din cei 35 de membri prezenti au votat pentru verdictul de plagiat 34 si a existat o abtinere. Victor Ponta are la dispozitie 10 zile pentru a contesta decizia CNATDCU. Daca acest lucru se intampla, se formeaza o noua comisie de analiza a deciziei, din trei membri ai CNATDCU. In cazul in care decizia ramane in vigoare, propunerea de retragere a tezei de doctorat e inaintata ministrului Educatiei si Invatamantului, pentru a da ordinul de retragere a tezei.

Si seful Baroului Bucuresti, Ion Dragne, a declarat ca la urmatoarea sedinta a Consiliului baroului se va discuta in ce masura Victor Ponta mai poate exercita profesia de avocat, avand in vedere ca a intrat in profesie pe baza titlului de doctor, nu prin examen.

"Noi avem o sesizare in acest sens, cred ca sunt chiar doua. In masura in care ajunge un document oficial de la minister sau ne este adus la cunostinta e de datoria consiliului baroului sa analizeze situatia. Sigur ca si noi ne putem autosesiza, va fi in discutia Consiliului fie in iulie fie in august. Oficial nu ma pot pronunta", a declarat pentru HotNews.ro Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti.