Comisia ce analizeaza doctoratele a decis ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia vine la patru ani dupa ce prestigioasa revista Nature a ridicat semne de intrebare legate de originalitatea tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Victor PontaFoto: AGERPRES

Din cei 35 de membri prezenti au votat pentru verdictul de plagiat 34 si a existat o abtinere

Care sunt pasii urmatori inainte de retragerea tezei de doctorat:

  • Victor Ponta are la dispozitie 10 zile pentru a contesta decizia CNATDCU
  • Daca acest lucru se intampla, se formeaza o noua comisie de analiza a deciziei, din trei membri ai CNATDCU
  • In cazul in care decizia ramane in vigoare, propunerea de retragere a tezei de doctorat e inaintata ministrului Educatiei si Invatamantului, pentru a da ordinul de retragere a tezei

In urma cu o zi, Comisia Tehnica din cadrul Consiliului Nationale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit ca fostul premier Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, dupa cum au declarat surse din Ministerul Educatiei pentru agentia Mediafax.

Raportul final al comisiei a intrat joi dimineata in analiza Consiliul General al CNATDCU.

"Daca lucruri vor merge normal, ministrul urmeaza sa retraga teza de doctorat", a declarat, dupa aceasta sedinta, Viorel Barbu, presedintele Consiliu general al Consiliu National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Victor Ponta a negat tot timpul acuzatiile de plagiat si a incercat sa minimizeze, initial, relevanta revistei Nature, dar la sfarsitul anului 2014 a incercat sa renunte la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti.

Victor Ponta si Adrian Nastase

Victor Ponta si Adrian Nastase

Indrumatorul stiintific al lui Victor Ponta pentru aceasta teza de doctorat a fost Adrian Nastase, care in 2003 era prim ministru al Romaniei. Victor Ponta era la acel moment secretar de stat in cabinetul Nastase.

"Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima ("whistle-blower" in original - N.red.) care arata ca mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini in limba romana a lui Ponta consta in texte duplicate", se arata in articolul din Nature, primul care a vorbit despre plagiat in cazul lui Victor Ponta.

"Mai mult, lucrarea a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004, si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010, al carei co-autor este o fosta studenta a lui Ponta, Daniela Coman. Parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D.Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate(Editura All Beck, 1999) si Vasile CretuCreţu, V.Drept Internaţional Penal(Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion DiaconuDiaconu, I.The International Criminal Court: A New Stage(Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)", scria Nature.

In urma cu patru ani, CNATDCU mai decisese o data ca Victor Ponta a plagiat, dar, in urma unei serii de manevre legislative, nu s-a ajuns niciodata la retragerea titlului.

Iata aici principalele evenimente in acest caz:

  • Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 caTeza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat. Detalii si aici In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
  • Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang.
  • In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat
  • In august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul. Detalii aici
  • Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.
  • In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".

Scurt istoric al plagiatului lui Ponta: