Ministerul Educatiei a respins raportul Universitatii din Bucuresti care a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat si a avizat favorabil Hotararea Consiliul National de Etica (CNE) care a decis ca premierul nu a plagiat, a informat ministerul intr-un raspuns trimis publicatiei Gandul.info. In consecinta, Ministerul Educatiei a decis sa nu ii retraga premierului titlul de doctor. Pana acum, Ministerul Educatiei nu a facut publica nicio decizie clara in acest caz, comunicand doar ca respecta legea.

"Directia Generala Juridica a avizat favorabil Hotararea Consiliul National de Etica (CNE). Prin aceasta hotarare a fost aprobat Raportul final privind solutionarea sesizarii cu obiect teza de doctorat cu titlul 'Curtea Penala Internationala', sustinuta de catre d-nul Victor Ponta", se arata in raspunsul trimis de Ministerul Educatiei publicatiei Gandul.info. Ministerul precizeaza ca "Directia Generala Juridica a constatat ca doar CNE are competenta legala de a solutiona sesizarile cu privire la abateri de la buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare pentru persoanele care se incadreaza in exceptia prevazuta de art. 42 alin.(3) din Legea 206/2004. In consecinta, Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti nu avea competenta legala de a solutiona, de a cerceta si dispune in cazul expus mai sus".

Amintim ca prima institutie care s-a pronuntat pe acuzele de plagiat aduse lui Victor Ponta a fost Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Cerificatelor Universitare (CNATDCU), a carei componenta a fost dizolvata de minister in aceeasi zi in care a anuntat ca Victor Ponta a plagiat.

A urmat Consiliul National de Etica - a carui componenta fusese schimbata de ministrul interimar Liviu Pop - care a dat un verdict conform caruia "Victor Ponta nu a plagiat". Teza a fost analiza si de Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat ca teza de doctorat a premierului este un plagiat si a cerut Ministerului Educatiei "sa ia masurile legale care se impun".

Dupa ce Universitatea din Bucuresti a trimis Ministerului Educatiei rapoartele care arata ca Victor Ponta a plagiat, precum si scrisoarea prin care a cerut ministerului "sa ia masurile legale care se impun", Ecaterina Andronescu - ministru la acea vreme - a declarat: "Lasati-ma sa le citesc si sa gandesc un raspuns" (Sursa).

Ulterior, dupa ce peste 1.600 de profesori universitari, oameni de cultura si oameni simpli au semnat scrisoarea deschisa "Doamna Andronescu, retrageti-i titlul lui Ponta!", ministrul de atunci a declarat pentru HotNews.ro: "legea nu-mi da competente in aceasta directie." (Sursa)

Intr-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii ianuarie, premierul Victor Ponta a declarat ca nu va renunta la titlul de doctor in drept. "Povestea cu doctoratul a fost o rana puternica anul trecut, s-a inchis, cicatricea o sa ramina. Cicatricea asta va fi ca flota domnului Basescu. Si peste 20 de ani o sa-mi zica cineva", a spus Victor Ponta.

"Stiti foarte bine ca nu-l folosesc, nu predau, nu am nici un fel de beneficiu in urma sa. Daca era mai simplu, as fi facut-o", a mai spus Ponta cind a fost intrebat daca nu era mai simplu sa renunte la doctoratul care poate fi o vulnerabilitate in cariera sa politica.

Citeste si: