Ce efecte juridice produce retragerea titlului de doctor in cazul lui Victor Ponta

de D. Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 30 iunie 2016, 18:36 Actualitate | Esenţial

Victor Ponta, avocat
Foto: Agerpres
Retragerea titlului de doctor decisa de CNATDCU devine efectiva cand ministrul educatiei, Adrian Curaj, o va formaliza iar dupa acest moment decizia, ca orice alta decizie administrativa, poate fi atacata in instanta de Victor Ponta. Dar decizia va produce o serie de efecte juridice iar in acest caz, Ponta va trebui sa faca o actiune separata daca doreste suspendarea lor pana la finalizarea procesului din contencios. Care sunt, insa aceste posibile efecte? In primul rand, risca sa piarda calitatea de avocat, dreptul de a preda chiar si ca asistent la o universitate si ar putea fi obligat sa returneze sporul de doctorat in caz ca l-a primit cat era platit de stat.

Potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, retragerea titlului de doctor nu produce efecte numai pentru viitor, ci si pentru trecut. Titul de doctor este retras cu titlu de sanctiune, adica este ca si cum n-ar fi existat niciodata. Teoretic, Ponta trebuie sa returneze tot ce a primit in baza acestui titlu: posturi, bani, alte beneficii. Numai ca acest lucru nu se intampla automat, ci baroul, universitatea sau angajatorul trebuie sa-i retraga titlurile sau sa-si recupereze banii.

1. Pierderea calitatii de avocat. In acest caz, Baroul Bucuresti trebuie sa discute in Consiliu daca ii retrage sau nu calitatea de avocat. In cazul retragerii titlului de doctor ca sanctiune, efectele se produc si pentru trecut, coborand in timp pana la momentul primirii lui Ponta in profesie cu scutire de examen, pe baza titlului de doctor. Retragerea titlului constituie, potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, motiv de revizuire a deciziei emise de Consiliul Baroului.

"Noi avem o sesizare in acest sens, cred ca sunt chiar doua. In masura in care ajunge un document oficial de la minister sau ne este adus la cunostinta e de datoria consiliului baroului sa analizeze situatia. Sigur ca si noi ne putem autosesiza, va fi in discutia Consiliului fie in iulie fie in august. Oficial nu ma pot pronunta", a declarat pentru HotNews.ro Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti.

Nu va fi o decizie usor de luat, deoarece daca decizia de admitere in avocatura in cazul lui Ponta se revoca, se pun in discutie toate contractele de consultanta juridica incheiate precum si efectele lor. In ce priveste o eventuala decizie de excludere din avocatura, conditiile enuntate de lege sunt destul de limitative iar plagiatul nu se numara printre ele. In fine, ar mai exista varianta ca Baroul sa ceara in instanta anularea deciziei de intrare in avocatura.

In ianuarie 2015, Monica Macovei a cerut Baroului excluderea lui Ponta din avocatura pe motiv ca a intrat "fara examen" folosind titlul de "doctor" dar la acel moment nu exista o decizie in privinta retragerii titlului.  Macovei a initiat acest demers la cateva saptamani dupa ce Victor Ponta a notificat printr-o scrisoare, in decembrie 2014, Universitatea Bucuresti ca intentioneaza sa renunte la titlul de doctor si sa initieze un nou demers doctoral dupa ce se retrage din politica. Universitatea Bucuresti i-a conferit lui Ponta  titlul de doctor in 2003, cu lucrarea "Curtea Penala Internationala"  In treacat fie spus, pe site-urile de profil pretul unei alte carti acuzate de plagiat semnate de Ponta, "Raspunderea in dreptul international umanitar", a scazut de la 30 de lei cat era prin 2010 la 9 lei in prezent.

2. Pierderea dreptului de a preda. Potrivit legilor in vigoare, Victor Ponta nu va mai putea preda nici ca asistent la vreo Universitate fara doctorat. Ponta figureaza pe site-ul Universitatii Romano-Americane ca facand parte din corpul profesoral la pozitia 126 pentru anul universitar 2015 - 2016. In acest caz, Senatul Universitatii ar trebui sa decida daca renunta la serviciile lui Ponta sau nu. Pe site-ul Universitatii figureaza un caz de desfacere a unui contract de munca incheiat cu un profesor acuzat, la randul sau, de plagiat. (Vezi detalii aici)

Pana la data publicarii acestui articol, conducerea Universitatii Romano-Americane n-a putut fi contactata.

Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Camerei Deputatilor, Victor Ponta a fost intre octombrie 2002 - Martie 2007, Lect. Univ. Dr. în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti iar intre 1996 - 1998, Asistent Universitar în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti.

3. Returnarea sporului de doctorat. Victor Ponta ar trebui sa returneze sporul de doctorat de 15% din salariu in caz ca l-a primit. Dar si in acest caz, angajatorul trebuie sa initieze o actiune in instanta pentru a-si recupera acest spor de 15% din salariu. Nu e clar daca in calitate de premier a beneficiat de acest spor iar potrivit ultimei declaratii de avere, Ponta nu raporteaza venituri in calitate de profesor universitar..  

Pana la data publicarii acestui articol, Victor Ponta nu a putut fi contactat pentru a explica daca va contesta in instanta decizia CNATDCU de retragere a titlului de doctor, nici daca a beneficiat in vreun fel de sporul de doctorat.  Reamintim ca din punct de vedere penal dosarul cu acuzatiile de plagiat a fost inchis prin neinceperea urmaririi penale.


Citeste mai multe despre   [P] Ultimele zile de inscrieri la conferinta RIUF YouForum

Conferinta YouForum are loc la Bucuresti, la Sala Palatului, in perioada 1-2 octombrie si propune elevilor si studentilor sesiuni de discutii, ateliere, seminarii si prezentari ale universitatilor din Romania si din strainatate care au drept scop informarea si orientarea tinerilor cu privire la viitoarele alegeri educationale.
18305 vizualizari
 • +25 (35 voturi)    
  Tapalaga, nu Baroul Bucuresti ii retrage titlul (Joi, 30 iunie 2016, 18:44)

  Susufler0 [utilizator]

  de doctor lui Ponta !

  Baroul poate si TREBUIE, in caz ca i se retrage titlul de doctor in Drept, sa-i retraga calitatea de avocat dobandita de Ponta tocmai datorita obtinerii titlului de Doctor.
   #showComment#showComment
 • +36 (44 voturi)    
  "Iresponsabilul vesel", cum bine il numise cineva (Joi, 30 iunie 2016, 18:54)

  Susufler0 [utilizator]

  poate sa se dedice de-acum incolo conducerii fundatiei aleia cu nume pompos, adica, SA CONTINUIE SA NU FACA NIMIC !

  PS. Sau sa continuie sa faca politica. Tot aia e !

  PPS. Ca sa fii avocat, (nu sa te prefaci cum a procedat el, sau Alinutza) trebuie sa stii carte. Or, nu e cazul lui !
   #showComment#showComment
 • +13 (27 voturi)    
  O sugestie? (Joi, 30 iunie 2016, 19:11)

  Ricochet [utilizator]

  Sa spun drept, eu sper sa il impuste.
  Pare a fi singura cale sa scapam de un asemenea vis urat.
 • +20 (26 voturi)    
  Dar autorul/-ii dupa care a plagiat? (Joi, 30 iunie 2016, 19:27)

  soundtrack [utilizator]

  Cei care sunt in viata si care tac malc? Nu sunt partasi ;la frauda? Ca si in cazul luarii si darii de mita!
  Asa se intampla intr-o tara decapitata in care picioarele sau alte 'organe' isi aroga dreptul de a fi creier.
 • +26 (28 voturi)    
  Insuficient (Joi, 30 iunie 2016, 19:38)

  feisbuk [utilizator]

  Daca la o distanta de cativa ani niste functionari ai statului roman stabilesc ca merita titlul de doctor iar altii ca este obtinut fraudulos, avem o problema.

  Niste oameni trebuie macar amendati pentru prostie, daca nu interzisi la ban public (salarii, contracte, etc).
   #showComment
 • -26 (30 voturi)    
  Nu stiu dece, (Joi, 30 iunie 2016, 19:41)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  dar mie acum imi e mila de el, desi cand avea Puterea simteam nevoia de a-l da cu capul de toti peretii. Nu trebuie sa-l aducem la disperare, ca nu stim de ce ar fi stare sa faca, poate ceva in stilul lui Condrea. Si ar fi pacat.
   #showComment#showComment
 • +14 (24 voturi)    
  plagiatul (Joi, 30 iunie 2016, 19:42)

  nahir [utilizator]

  nu se pedepseste cu inchisoare?
  ca d-aia i-au retras titlul de doctor. pt. plagiat.
 • +5 (9 voturi)    
  Asa sa ne ajute Dumnezeu (Joi, 30 iunie 2016, 19:55)

  fdaniel [utilizator]

  Nu sunt nu stiu ce credincios dar, cum am vazut stirea am dat fuga la o biserica si am aprins niste lumanari...

  Poate ajuta!
 • +13 (15 voturi)    
  doctoratu' lui Ponta (Joi, 30 iunie 2016, 21:02)

  OmniStudio [utilizator]

  Inca o victima a lui Ion Ghinion; daca nu-l remarca pe junele Titulescu, poate ca ii dadea sansa unei cariere modeste de tocilar frustrat... asa, i-a dat idei...
  A se cugeta si asupra "retetei" de inspiratie cominternista: iti alegi apropiatii si succesorii asa incat sa ii poti domina, si daca ii ai si la mana cu ceva compromitator, cu atat mai bine.
 • +8 (10 voturi)    
  Coșmarrrr... (Joi, 30 iunie 2016, 21:07)

  Romanus [utilizator]

  Dacă l-au ales prim ministru,si mai era puțin si ajungea președinte un astfel de individ��???....sincer ne meritam soarta...!!
 • +6 (10 voturi)    
  Penal inchis? (Joi, 30 iunie 2016, 21:07)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pai cum si de ce a fost inchis cazul penal? E contrar legii, mai ales acum ca dovada exista. Cei care au "inchis' procesul penal ar trebui sa raspunda ca fiind complici la furt, dovedinf ca in Romania Justitia e sluga poliicului si nimic mai mult. RUSINE JUDECATORILOR CORUPTI!
   #showComment
 • +12 (16 voturi)    
  Ha-ha! (Joi, 30 iunie 2016, 21:17)

  geocociug [utilizator]

  Comic este faptul că Ponta va trebui legal să întoarcă banii primiți ca mită de la Șova & Co. deghizat sub contract de consultanță juridică.
 • +7 (9 voturi)    
  Cu o floare nu se face primavara (Joi, 30 iunie 2016, 22:32)

  ty [utilizator]

  Daca se deschide balul cu ponta este OK. Daca va fi un caz izilat miroase a razbunare pesedista.
 • +11 (17 voturi)    
  un impostor (Joi, 30 iunie 2016, 22:33)

  hopsinoi [utilizator]

  4 ani a facut abuz de putere ca sa-si ascunda plagiatul (ciordeala).

  sa dea banii inapoi pe care ia furat de la stat prin impostura. interesanta este discutia despre complicii lui care au incercat sa-i acopere plagiatul (furtul).

  acest individ aproape a compromis invatamatul romanesc.

  greata!
 • +4 (8 voturi)    
  fara PONTA (Joi, 30 iunie 2016, 23:15)

  N.S. [utilizator]

  sunt foarte slabe comentariile la articole :)))
 • +9 (11 voturi)    
  Ce ne intereseaza (Vineri, 1 iulie 2016, 0:01)

  laurs [utilizator]

  Putin ma intereseaza efectele juridice, vreau sa stiu cum va plati acest pacalici pentru furtul, minciuna si toata cariera si banii incasati, toate bazate pe inselaciune, frauda si coruptie.
   #showComment
 • +6 (8 voturi)    
  Nul ca doctor,nul ca avocat, nul ca roman mandru! (Vineri, 1 iulie 2016, 9:11)

  Plagarus [utilizator]

  Cand va face plangere penala Baroul Bucuresti,vis a vis de dosarul de avocat al numitului Ponta Viorel,in care apare titlul de " doctor " ?
  Completarea dosarului fara calitatea de " dr",nu-l exclude din avocatura pe impostor ?
 • +6 (8 voturi)    
  Intr-o tara normala, (Vineri, 1 iulie 2016, 10:08)

  John M. [utilizator]

  dupa puscarie acest individ infect ar avea de platit toata viata lui daune pentru beneficiile aduse de doctoratul fraudat.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri