Scrisa de Adolf Hitler in anii 1923-1924, pe cand se gasea incarcerat in Bavaria, la Landsberg am Lech, pentru o tentativa de lovitura de stat esuata, "Mein Kampf" - "Lupta mea" a devenit cartea de capatai a national-socialismului, relateaza Mediafax.

Mein KampfFoto: Captura YouTube

La fel s-a intamplat, cativa ani mai tarziu, cu "Carticica sefului de cuib" de Corneliu Zelea Codreanu, care oferea straie ideologice Miscarii Legionare din tara noastra.

Dupa cateva zeci de ani, o alta carte, "Micuta carte rosie" a lui Mao Zedung, incerca, in anii 1960, sa justifice "Revolutia Culturala" lansata de seful statului si al Partidului Comunist Chinez.

Acum, in 2016, la 70 de ani de la moartea lui Hitler, "Mein Kampf" a devenit, conform legii, libera de drepturi de autor (care au apartinut pana acum landului federal Bavaria), astfel incat oricine o poate publica.

In Germania, la inceputul anului, a fost publicata, paentru prima oara dupa al doilea Razboi mondial, o editie adnotata a "Mein Kampf". Cartea s-a situat de la inceput pe primele pozitii ale topurilor de vanzari, ajungand in scurt timp pe locul I, la categoria nonfictiune, in top-ul revistei Der Spiegel.

Editorii proiectului au fost luati prin surprindere, iar cererile au depasit de mai bine de patru ori tirajul initial al cartii. Pana in 1945, cand a luat sfarsit cel de-al doilea Razboi mondial, "Mein Kampf" se vanduse in 12 milioane de copii si fusese tradusa in aproape 20 de limbi.

Saptamana trecuta, publicatia italiana (de dreapta) "Il Giornale" (proprietate a familiei Berlusconi) a distribuit "Mein Kampf" la pachet cu intreg tirajul ziarului (cca 200.000 de exemplare).

"A cunoaste pentru a putea respinge"¬ si-au justificat gestul editorii.

"Un demers sinistru!" - a reactionat Renzo Gattegna, presedintele comunitatii evreiesti din Italia.

Polemicile pe marginea oportunitatii re-publicarii "Mein Kampf" nu vor inceta niciodata. Pana la urma, insa, parafrazand o expresie celebra, "raul se ascunde in mintea celui care citeste..."