Marian Munteanu a negat miercuri ca ar fi colaborat cu Securitatea si afirma ca "documentul" prezentat de cotidianul Adevarul si care ar reprezenta angajamentul sau fata de fosta politie politica, sub numele conspirativ "Ioan", este semnat de altcineva.

Marian Munteanu in 2001Foto: AGERPRES

"Nu am 'colaborat' cu Securitatea ci dimpotriva. In perioada 1984 - 1989 am fost urmarit, hartuit, anchetat si interogat in numeroase randuri. In pofida amenintarilor si presiunilor, nu am semnat nici un angajament. 'Documentul' vehiculat vreme de 26 de ani prin diferite publicatii nu este semnat de mine, lucru care poate fi probat si confirmat de institutiile abilitate", a afirmat Marian Munteanu, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Marian Munteanu, fosta propunere a PNL pentru Primaria Bucuresti, crede ca publicarea acestor informatii este legata de intentia sa de a dezvolta un nou partid politic, Alianta Noastra.

"Ii instiintez pe aceasta cale pe toti cei interesati ca aceasta activitate va continua, indiferent de campaniile de denigrare si dezinformare care sunt sau vor mai fi lansate in continuare", afirma Marian Munteanu.

Marian Munteanu, liderul studentilor din Piata Universitatii, ar fi semnat in 28 martie 1988 un angajament cu fosta Securitate, primind numele conspirativ "Ioan", a scris miercuri Adevarul.

In martie 1988, dupa o intalnire aproape amicala cu doi "aghiotanti" ai fostului regim, Munteanu, semneaza, ca persoana de sprijin, angajamentul cu Securitatea, fiind botezat "Ioan", nume conspirativ sub care va semna, ulterior, mai multe note informative.

"Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragos, nascut in data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir si al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat in Bucuresti, ma angajez sa sprijin in mod organizat si secret organele de securitate. Ma angajez, totodata, ca in activitatea mea sa dau dovada de sinceritate si corectitudine si sa nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic in legatura cu aceasta activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan", a scris acesta in angajament, prezentat in articoul ce poate fi citit integralAICI.

Iata mai jos comunicatul lui Marian Munteanu:

"In legatura cu articolul aparut astazi in presa, in care sunt acuzat ca as fi colaborat cu Securitatea, aduc la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

1. Nu am "colaborat" cu Securitatea ci dimpotriva. In perioada 1984 - 1989 am fost urmarit, hartuit, anchetat si interogat in numeroase randuri. In pofida amenintarilor si presiunilor, nu am semnat nici un angajament. "Documentul" vehiculat vreme de 26 de ani prin diferite publicatii nu este semnat de mine, lucru care poate fi probat si confirmat de institutiile abilitate.

2. In cursul anchetelor si interogatoriilor la care am fost supus de catre organele de urmarire si de politie politica ale statului comunist, am dat sute de pagini de declaratii, semnate si asumate ca atare. In aceste declaratii nu am incriminat pe nimeni ci, dimpotriva, am cautat modalitati prin care sa nu pun in pericol persoanele din anturajul meu (colegi, profesori, prieteni ai lui Petre Tutea etc). Reamintesc celor mai tineri ca in acea perioada orice actiuni care ar fi putut fi interpretate ca ostile regimului comunist erau pasibile de pedepse cu ani grei de inchisoare.

3. Din anul 2004 am solicitat institutiei abilitate, respectiv CNSAS, sa se pronunte cu privire la activitatea mea anticomunista din perioada mai sus mentionata si sa clarifice acest aspect pentru a putea arata opiniei publice adevarul. Din motive pe care nu le cunosc, nu am primit inca nici un raspuns. Am insa speranta ca CNSAS va analiza documentele ce ma privesc, atat din dosarul meu cat si din dosarele conexe, si sunt convins ca va da verdictul corect, potrivit legii, si anume ca nu am colaborat cu Securitatea ci, dimpotriva, am avut de suferit de pe urma Securitatii.

4. Restul aspectelor privind atacurile orientate cu vadita rea credinta impotriva mea, vor fi solutionate de catre instantele competente.

5. Cu privire la momentul ales de ziarul respectiv pentru lansarea acestui nou atac, consider ca el este legat de activitatea depusa de mine, de organizare si dezvoltare a Aliantei Noastre. Ii instiintez pe aceasta cale pe toti cei interesati ca aceasta activitate va continua, indiferent de campaniile de denigrare si dezinformare care sunt sau vor mai fi lansate in continuare.

Cred ca proiectul Aliantei este unul de viitor, util Romaniei si cetatenilor sai. Cei care isi imagineaza ca prin asemenea atacuri ma pot opri, se insala.

Voi face in continuare toate eforturile pentru a intari si sprijini Alianta Noastra.

Doamne, ajuta!

Marian Munteanu

membru fondator, Alianta Noastra"