Primul caz cunoscut in SUA de prezenta a unei super-bacterii ce nu poate fi ucisa nici de un antibiotic de ultima instanta a fost prezentat intr-un raport al Departamentului Apararii american joi, informeaza CNN. Vineri premierul britanic a cerut tarilor G7 sa ia masuri, superbacteriile putand duce la pagube de 100.000 mld. dolari si la sfarsitul medicinei moderne.

HotNews.roFoto: Hotnews

Directorul Centrului pentru Controlul Bolilor si Preventiei (CDC), Tom Frieden, a anuntat cazul in Washington.

La o femeie de 49 de ani din Pennsylvania s-a descoperit prezenta unei infectii cu o bacterie E. Coli rara, rezistenta la antibiotice, inclusiv la Colistin, pe care uneori doctorii il folosesc drept ultima arma cand restul antibioticelor esueaza.

Femeia a fost la o clinica din Pennsylvania, iar o proba a fost trimisa la Centrul Medical Militar National Walter Reed, care a descoperit bacteria in urina. Nu s-au dat alte detalii, inclusiv cum s-a infectat femeia, care nu a parasit Statele Unite in ultimele cinci luni.

CDC si departamentul Sanatatii din Pennsylvania s-au mobilizat imediat pentru a investiga cazul si pentru a depista contactele pe care pacientul le-a avut, pentru a vedea daca bacteria s-a raspandit.

Centrul a anuntat si ca cerceteaza altor posibile cazuri in unitatea medicala in care a fost pacienta. Bacteria a fost identificata in cazul altor infectii din afara Statelor Unite, in Europa, Canada si China.

Un raport sugereaza ca acest tip de infectie duce la moartea a jumatate dintre pacientii ce o prezinta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca rezistenta la antibiotice este una dintre cele mai mari amenintari pentru sanatatea globala in ziua de astazi.

Frieden a avertizat ca desi este primul caz din SUA, trebuie sa ne asteptam la alte asemenea super-bacterii in viitorul apropiat.

Tom Frieden, care adesea recomanda doctorilor sa nu supra-prescrie antibiotice, a facut apel la cercetatori sa dezvolte noi medicamente repede.

“Dulapul cu medicamente este gol pentru unii pacienti. Suntem la capatul drumului daca nu actionam urgent”, a avertizat el.

Cameron: Poate fi sfarsitul medicinei moderne

Premierul britanic David Cameron a facut apel vineri la liderii tarilor din G7 sa faca mai mult pentru reducerea folosirii antibioticelor si sa rasplateasca firmele farmaceutice ce dezvolta noi medicamente ce combat infectiile cu super-bacterii rezistente la antibiotice, informeaza Reuters.

“In prea multe cazuri antibioticele nu mai au efect, ceea ce inseamna ca oameni mor din simple infectii sau boli precum TBC, tetanos, septicemie, infectii care nu ar trebui sa fie o condamnare la moarte”, a spus Cameron la o conferinta de presa din cadrul summitului ce are loc in Japonia.

“Daca nu facem nimic economia lumii va incasa o lovitura totala de 100.000 de miliarde de dolari si este, potential, sfarsitul medicinii moderne asa cum o cunoastem”, a avertizat premierul britanic.