Exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Liviu Avram va fi analizata de plenul Curtii pe data de 4 mai, a confirmat Biroul de presa al Curtii pentru Hotnews, dupa ce jurnalistul a pus pe pagina sa de Facebook aceasta informatie.

Curtea Constitutionala a RomanieiFoto: Agerpres

De mentionat ca startul campaniei electorale pentru alegerile locale din acest an va fi dat pe 6 mai.

Liviu Avram a contestat numarul de semnaturi necesare pentru a depune o candidatura si faptul ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur, instanta hotarand sa trimita la CCR exceptiile ridicate,lucru ce nu s-a intamplat cu actiunile demarate de PNL.

Curtea Constitutionala a Romaniei a primit exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicata la Tribunalul Bucuresti, au confirmat marti pentru Agerpres oficiali ai CCR.

Exceptia inregistrata la CCR vizeaza, potrivit surselor citate, prevederile art. 50 alin. 2 si art. 101 alin. 2 si 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

  • La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede ca "pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor si 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti".
  • La art. 101 alin. 2 se arata ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizeaza ca, "in caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie".

Amintim ca o instanta a Tribunalului Bucuresti a decis, sambata, sa admitao exceptie de neconstitutionalitate ridicata asupra a doua articole din Legea alegerilor locale, printre care si cel prin care s-a stabilit alegerea primarilor intr-un singur tur.

Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sambata, la ora 11.20, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de candidatul independent A.A.L. la functia de primar general al Capitalei. A.A.L. si-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucuresti pe 13 aprilie, iar doua zile mai tarziu aceasta i-a fost respinsa, pe motiv ca, in loc de 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lista cu doar trei semnaturi, a scris Adevarul.

Jurnalistul Liviu Avram a confirmat pentru HotNews.ro ca el este autorul sesizarii si a declarat ca a a vrut sa arate ca oricat de mare ar fi o majoritate politica din Parlament aceasta trebuie sa se supuna justitiei.