Procurorii anti-mafia cer judecatorilor arestarea in lipsa a israelianului care a reusit sa fuga din tara, suspectat de implicare in spionajul apropiatilor Laurei Codruta Kovesi. Procurorii DIICOT au reusit sa ii ia urma si stiu unde se afla, scrie Euractiv.ro.

Procurorii DIICOT au cerut la inceputul acestei saptamani Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a unui al treilea israelian suspectat de implicare in cazul de spionaj a apropiatilor procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

Este vorba despre Yossi Barkstein, cel care a reusit sa fuga din tara in momentul in care procurorii i-au retinut pe ceilalti doi suspecti, Ron Weiner si David Geclowitz. Cu totii sunt angajati ai firmei private israeliene Black Cube, fondata de fosti ofiteri ai serviciului de informatii Mossad.

Termen preschimbat pentru peste o luna si jumatate

Instanta a stabilit termen pentru discutarea arestarii preventive a lui Yossi Barkstein pentru 28 aprilie, dar judecatorii au preschimbat termenul pentru 28 mai, adica peste o luna si jumatate. Motivul invocat de judecatori este ca DIICOT trebuie sa identifice domiciliul suspectului, chiar daca DIICOT a stabilit deja traseul fugarului.

Decizia instantei de a amana cu peste o luna si jumatate discutarea propunerii de arestare preventiva a suspectului apare dupa ce judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au confirmat mandatele de arestare preventiva emise pe numele lui Ron Weiner si David Geclowitz, dar le-a redus de la 30 la doar 20 de zile.

Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro ca israelianul Yossi Barkstein a reusit sa fuga din tara, cu un taxi, pe la Giurgiu, spre Bulgaria. Apoi, de la Sofia a plecat cu avionul la Londra, biletul fiind platit de firma Black Cube. Astfel, in cazul in care s-ar emite un mandat de arestare european, acesta ar putea fi pus in aplicare la Londra.

Yossi Barkstein era cel care trebuia sa primeasca un stick cu informatii stranse de Ron Weiner din e-mailurile apropiatilor Laurei Codruta Kovesi, sparte pentru colectare de informatii private.

Fosti ofiteri Mossad, angajati la firma privata Black Cube

Avi Yanus este un fost ofiter de informatii si co-fondator al firmei private de investigatii Black Cube, alaturi de Dan Zorella, si el fost ofiter in Mossad, de asemenea suspect in dosar. Conform jurnalistilor de la Rise Project, in companie a activat si Meir Dagan, fost director al serviciului israelian de informatii Mossad in perioada 2002-2011.

Citeste restul articolului pe Euractiv.ro.