Moscheea Regala Carol I din municipiul Constanta, ridicata in urma cu peste 100 de ani, ar putea fi un posibil model arhitectural pentru lacasul de cult ce urmeaza sa fie proiectat in Bucuresti, documentatiile de urbanism si de arhitectura urmand sa fie supuse avizarii si aprobarii autoritatilor, transmite Mediafax.

Moscheea Carol I din ConstantaFoto: Wikipedia - Postoiu Roxana

Potrivit unui comunicat transmis de reprezentantii Cultului Musulman din Romania, proiectul edificarii lacasului de cult din Bucuresti, apartinand Comunitatii Musulmane din Romania, se afla in faza preliminara a obtinerii certificatului de urbanism.

"Muftiatul Cultului Musulman din Romania are obligatia ca, pe terenul pus la dispozitia Secretariatului de Stat pentru Culte prin H.G. nr. 372/2015 de catre Guvernul Romaniei si dat in folosinta gratuita pe o perioada de 49 de ani, in conformitate cu prevederile protocolului de punere in posesie asupra terenului, sa construiasca un lacas de cult in conformitate cu Planul Urbanistic Zonal ce va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti", se arata in comunicat.

Astfel, in baza celor convenite prin protocolul semnat intre Secretariatul de Stat pentru Culte si Muftiatul Cultului Musulman din Romania, pe terenul mentionat va fi ridicata o moschee cu capacitatea de aproximativ 1.000 de persoane, avand ca anexe, un loc de ablutiune (spalare ritualica a credinciosilor musulmani inaintea slujbei - n.r.), casa parohiala, biblioteca si un centru de asistenta sociala. Proiectul acestor cladiri va fi avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte.

Moscheea va fi ridicata pentru Cultul Musulman din Romania, printr-un proiect elaborat, avizat si aprobat in Romania, pe un teren ce apartine statului roman, ce se afla si se va afla in administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, autoritate de specialitate ce-si mentine, in numele Statului Roman, dreptul de aviz atat asupra constructiei cat si asupra celor care vor sluji in ea.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 70.000 de musulmani din Romania sunt de rit sunnit, majoritatea dintre ei locuind in judetele Constanta, Tulcea, Ilfov, municipiul Bucuresti, Braila, Calarasi si Galati. Religia Islamica si practicarea Islamului pe teritoriul actual al Romaniei are o traditie de peste noua secole, 0,3 la suta din populatia tarii declarandu-se de aceasta confesiune, conform ultimului recensamant, iar Muftiatul Cultului Musulman din Romania are in administrare 75 de lacasuri de cult islamice.

"Comunitatea noastra a ramas, la 100 de ani de la gestul Regelui Carol I de a construi o moschee Cultului Musulman din Romania, motivata de aceeasi loialitate si devotament fata de tara ce a fost apreciata de cel care ne-a daruit prima mare moschee moderna", spune seful Cultului Musulman din Romania, Muftiul Muurat Iusuf.

In municipiul Constanta, finalizata in 1913, se afla Moscheea Regala Carol I. Constructie monument istoric, aceasta moschee poate fi, in opinia Muftiatului Cultului Musulman din Romania, prin dimensiuni si armonia volumetrica, un posibil model arhitectural pentru noul lacas de cult ce urmeaza sa fie proiectat in Bucuresti.