Credinciosii catolici, reformati si evanghelici se pregatesc de sarbatoarea Invierii, slujbe speciale tinandu-se sambata seara in bisericile din toata tara, anunta Mediafax. Mii de credinciosi catolici, reformati si evanghelici sunt asteptati sa ia parte la slujba de Inviere sambata seara. Oamenii se vor aduna in catedrale la slujba numita Vigilia Pascala, slujba Invierii Domnului. Potrivit traditiei, credinciosii vor inconjura lacasurile de cult, cu lumanari aprinse in maini, pe care le vor duce apoi acasa. Cu aceasta lumina, oamenii urmeaza sa aprinda lumanarile care vor sta timp de trei zile pe masa.

"Sambata seara la ora 7 incepem sfanta Liturghie, prin binecuvantarea Focului, prin binecuvantarea Lumanarii Pascale, dupa care intram in biserica, se continua Sfanta Liturghie, dupa Liturghie va urma o ceremonie scurta la mormantul lui Iisus, si apoi va avea loc Invierea despre care ne amintim in fiecare an, ceremonia se va incheia cu o procesiune in fata Basilicii Maria Radna. Duminica este cea mai importanta sarbatoare a tuturor crestinilor, Invierea Domnului, ne amintim de Invierea Domnului, si sigur ne amintim de invierea fiecaruia dintre noi, si noi, asa cum Christos a murit, dar dupa trei zile a inviat, si noi, fiecare care credem in Christos, vom avea parte de aceasta inviere la sfarsitul lumii", a declarat, pentru Mediafax, parintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna Maria Radna, Andreas Reinholz.

In Duminica Pastelui slujbele vor incepe la ora 8:00 cu liturghia de dimineata si binecuvantarea bucatelor pascale.

In judetul Harghita, 85 la suta din populatie este de rit catolic, reformat si unitarian si sarbatoreste duminica Pastele.

In Romania, aproximativ un milion de catolici sarbatoresc duminica Pastele, cele mai mari comunitati fiind in Transilvania.

O importanta comunitate de catolici de etnie poloneza si germana se gaseste, de asemenea, in Bucovina.