Circa doua sute de localnici din Baicoi au iesit, duminica, in strada, cerand interzicerea depozitarii si prelucrarii deseurilor periculoase la groapa de gunoi de pe raza localitatii si verificarea autorizatiilor pe care le au firmele care administreaza rampa, transmite Mediafax.

Protestul este organizat de Asociatia Eco Natura Comunitatii Baicoi, care sustine ca oamenii au ajuns la capatul rabdarii din cauza deseurilor toxice prelucrate si depozitate la groapa de gunoi de pe raza localitatii.

Protestatarii scandeaza "Natura e a noastra, nu e ghena voastra" si "Baicoi nu e groapa de gunoi". De asemenea, protestatarii au purtat pancarte cu inscriptiile : "Vrem dealuri verzi si aer curat" si "Opriti poluarea din Baicoi, inchideti groapa de gunoi".

Ei declara ca au stari de rau din cauza emisiilor de la rampa de deseuri si ca le este teama pentru sanatatea lor.

Oamenii s-au adunat in centrul localitatii, iar apoi au pornit intr-un mars catre depozitul de deseuri.

"Protestul este organizat pe fondul unor tensiuni anterioare aparute intre comunitatea locala si firmele care desfasoara de mai multi ani activitati in domeniul depozitarii deseurilor periculoase si nepericuloase in apropierea orasului. In mai multe ocazii, oamenii au sesizat autoritatile de mediu cu privire la faptul ca doua firme nu respecta legislatia de mediu, punandu-le sanatatea in pericol. Ei au sesizat inspectorilor de mediu ca depozitul de deseuri nu respecta distanta minima fata de zona locuita, iar una dintre firmele administratoare si-a inceput activitatea economica fara sa aiba autorizatie de constructie emisa de Primaria orasului Baicoi", declara presedintele Asociatiei Eco Natura Comunitatii Baicoi, Cirpian Stupare.

Potrivit acestuia, o companie a fost autorizata in anul 2013 pentru deseurile nepericuloase, insa aceasta ar fi subcontractat alte doua firme care au autorizatie de mediu pentru prelucrarea deseurilor periculoase.

Oamenii spun ca zona este extrem de poluata, mirosul - insuportabil si ca multe animale s-au nascut cu malformatii sau chiar au murit din aceasta cauza.

Administratorul depozitului de deseuri de la Baicoi, Razvan Trocan, declara ca in localitate nu exista risc de contaminare, intrucat toate procedurile efectuate sunt sigure si autorizate.

Razvan Trocan, administratorul depozitului de deseuri de la Baicoi, a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca una dintre cele doua companii subcontractate aduce si recicleaza deseuri periculoase si nepericuloase, dar acestea nu ajung in depozit.

"Prin obiectul de activitate, compania respectiva trateaza aceste deseuri, le transforma in deseuri nepericuloase si abia apoi acestea sunt depozitate la noi. Toate procedurile efectuate de firma respectiva sunt sigure si autorizate de Agentia de Mediu, iar riscul de contaminare nu exista", a spus Trocan.

Potrivit acestuia, cea de-a doua companie invocata de protestatari nu desfasoara nicio activitate pe suprafata pe care a inchiriat-o.

Pe de alta parte, directorul tehnic al companei autorizate pentru proceduri cu deseuri periculoase si nepericuloase, Manuela Botoc, declara ca deseurile periculoase sunt neutralizate cu ajutorul unor materii prime, iar analizele si probele sunt facute foarte des.

"Ceea ce facem noi nu afecteaza sanatatea, cand a fost miros urat a fost o exceptie. Plangerile oamenilor sunt nefondate", afirma Botoc.