MAE informeaza ca toate punctele de control de trecere a frontierei comune dintre Grecia si Bulgaria au fost redeschise duminica la orele 16:00, dupa cateva zile de blocaj ce dusesera la cozi de zeci de kilometri in care se aflau mii de autovehicule

Cozi de camioane la granita bulgaro-elenaFoto: Captura YouTube

Potrivit informatiilor obtinute de Consulatul General al Romaniei la Salonic si de Ambasada Romaniei la Sofia de la autoritatile de politie din Grecia si Bulgaria s-a reluat circulatia in ambele sensuri a autovehiculelor care fusesera blocate la punctele respective de mai multe zile.

Consulul general al Romaniei la Salonic s-a deplasat la fata locului, la principalul punct de control al trecerii frontierei eleno-bulgare de la Promachonas-Kulata, unde a asistat la traversarea frontierei de catre primele autovehicule.

Misiunile diplomatice si oficiul consular roman din Grecia, Bulgaria si Macedonia acorda in continuare asistenta consulara necesara cetatenilor romani care se deplaseaza pe rute situate intre cele 3 tari.

Evolutia actiunilor de protest inregistrate in regiune ramane impredictibila, motiv pentru care MAE isi mentine recomandarea adresata insistent cetatenilor romani a caror ruta de calatorie presupune traversarea frontierei eleno-bulgare, respectiv destinatii in Grecia, de a se informa in prealabil asupra situatiei din zona.

Potrivit declaratiilor de sambata ale ministrului bulgar al transporturilor, Ivaylo Moskovski, la granita erau mii de camioane blocate, asteptand la coada la punctele de trecere a frontierei.

Parlamentul bulgar a adoptat, cu unanimitate de voturi, o declaratie prin care cerea Comisiei Europene sa demareze procedura de infrigement impotriva Greciei.

Fermierii greci blocheaza de peste o luna, cu intermitente, drumurile ce merg spre Bulgaria si autostrazi din Grecia, inflamati de o reforma a pensiilor ce le va tripla contributiile sociale in urmatorii patru ani, parte a intelegerii Atenei cu creditorii internationali.