Dragorul maritim 30 "Sublocotenent Alexandru Axente" se alatura Gruparii Navale NATO de lupta impotriva minelor marine (SNMGCM - 2), ce va desfasura operatiuni de supraveghere a cailor de comunicatii maritime in Marea Neagra, in vederea prevenirii traficului ilegal de marfuri si de persoane, pe intreg parcursul lunii februarie.

Dragorul maritim 30Foto: Navy.ro

Potrivit unui comunicat de presa al Statului Major al Fortelor Navale, citat de Agerpres, afectarea dragorului maritim 30 "Sublocotenent Alexandru Axente" Gruparii Navale NATO de lupta impotriva minelor marine - 2, survine deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Tara Galilor, in anul 2014, prin care s-a adoptat Planul de Crestere a Capacitatii Operationale a Aliantei (RAP - Readiness Action Plan).

Din SNMGCM - 2 fac parte bastimente ale fortelor navale din Bulgaria, Romania, Spania si Turcia, ce vor patrula in Marea Neagra.

In perioada 19-27 februarie, gruparea SNMGCM-2 va participa la exercitiul POSEIDON 16, organizat de Fortele Navale Bulgare, in raioanele maritime din apropierea portului Burgas si, de asemenea, sunt planificate exercitii comune cu nave ale Garzii de Coasta din Georgia.

"Exercitiul face parte din Planul de Activitati al Fortelor Navale Romane pentru anul 2016 si are ca obiectiv ridicarea nivelului de interoperabilitate al militarilor romani cu partenerii din Alianta iar participarea marinarilor romani la exercitiile NATO din Marea Neagra contribuie la consolidarea securitatii comune a Aliantei, pe flancul estic, prin descurajarea eventualelor actiuni agresive", se arata in comunicatul de presa.

Dragorul maritim 30 "Sublocotenent Alexandru Axente" , cu un echipaj alcatuit din 78 de militari, se afla sub comanda locotenent-comandorului Codrin Misaras.