Elisabeta Lipa afirma ca legea nu permite intonarea imnului la competitiile sportive interne. Ministerul Sportului a transmis federatiilor o notificare in acest sens

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 15 ianuarie 2016, 20:04 Actualitate | Esenţial

Elisabeta Lipa
Foto: Facebook
Ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, afirma ca legislatia nu permite intonarea imnului national al Romaniei inaintea competitiilor interne, la cateva zile dupa ce ministerul pe care il conduce a trimis o notificare federatiilor nationale, in care le avertiza pe acestea ca, potrivit legii, intonarea imnului national se face doar inaintea "competitiilor sportive oficiale internationale in care este reprezentata Romania". Notificarea a fost transmisa dupa un incident petrecut, pe 5 ianuarie, la Sfantu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi - U Cluj. Antrenorul bosniac al Universitatii Cluj, Dragan Petricevici, a declarat dupa meci ca el si echipa lui au fost injurati tot timpul, pentru ca dupa intonarea imnului Romaniei si-a trimis jucatoarele la incalzire, in timp ce formatia gazda canta impreuna cu galeria proprie "imnul Tinutului Secuiesc", aminteste Mediafax.

Ministrul Elisabeta Lipa spune ca Federatia Romana de Baschet a incalcat legea atunci cand a introdus in propriul regulament obligativitatea intonarii acestuia inaintea meciurilor din ligile nationale.

Federatia Romana de Baschet a anuntat, insa, dupa studierea rapoartelor observatorului si arbitrilor meciului feminin dintre Sepsi si U Cluj, ca regulamentele federatiei nu au fost incalcate la acea intalnire.

"Doresc sa ma adresez suporterilor, care si-au manifestat nemultumiri cu privire la adresa emisa de MTS, cu nr. 377 / 13.01.2016, cu cateva precizari, fata de un subiect care suscita interes si care, consider eu, nu a fost inteles si din cauza unei prevederi din Regulamentul Federatiei Romane de Baschet, clar in contradictie cu Legea nr. 75 / 1994, Cap. 2, Art.10, lit. (e) si Art.11, si Hotararea nr. 1157 /2001, care reglementeaza Normele privind obligatia intonarii Imnului National, doar in situatiile precizate de Lege. Nu a fost un Ordin de ministru, cum s-a speculat, nu s-a constituit in vreo amenintare sau jignire la adresa cuiva. Nu cred ca exista vreo persoana in aceasta tara, si cu atat mai mult cei aflati pe lista mea de prieteni, care sa creada vreun moment ca eu, Elisabeta Lipa, dovedesc lipsa de respect fata de Imnul National al Romaniei. Pentru mine nu exista acorduri mai frumoase decat cele ale Imnului. Mi s-a cantat de cinci ori pe podiumul olimpic si l-am ascultat de fiecare data cu ochii in lacrimi, cu emotie, mandrie si bucurie in suflet. Si acum lacrimez cand aud ᅡDesteapta-te, romane!ᅡ. Nu stiu daca e relevant, dar nu mi s-a cantat niciodata Imnul la vreo competitie nationala si am castigat 25 de titluri de campioana nationala in cariera. Nici in deschiderea meciurilor din capionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo si alte discipline NU se intoneaza Imnul National deoarece nu este permis de legislatia in vigoare in Romania. Nu am facut altceva decat sa respect si sa aplic Legea in Romania in spiritul Constitutiei pe care am jurat la Investire, in onoranta functie de ministru. Atat!", a scris Elisabeta Lipa pe pagina ei de Facebook.

Legea nr. 75 / 1994, Cap. 2, Art.10, lit. (e), invocata de Elisabeta Lipa, prevede ca imnul national al Romaniei se intoneaza, printre alte situatii, "pe stadioane si alte baze sportive, cu ocazia desfasurarii competitiilor sportive oficiale internationale in care este reprezentata Romania".


Citeste mai multe despre   3987 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  adica... (Vineri, 15 ianuarie 2016, 20:27)

  lili [anonim]

  Legea INTERZICE in mod explicit intonarea Imnului national la competitii interne?!
  Care-i paragraful si din ce Lege, care INTERZICE?!

  " Art. 10. - Imnul naţional al României se intonează:
  a) la festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional;
  b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor "Radio România" şi "Televiziunea Română", în interpretare vocală;
  c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern;
  d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;
  e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România;
  f) la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului;
  g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale.

  Art. 11. - Imnul naţional al României poate fi intonat şi la alte manifestări organizate în unităţi de învăţământ sau alte instituţii de cultură. "

  Art. 11 e neclar, intra aici sau nu si competitiile sportive?!
  Nu-mi este foarte clar, dar e ciudat!
  In schimb in Secuime se canta de zor Imnul Ungariei la diferite evenimente sportive sau nu!
  Al nostru e interzis, conform Legii si dnei Lipa!!!
  • +3 (3 voturi)    
   rezolvare TIPIC romaneasca... (Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 11:25)

   titiacs [utilizator] i-a raspuns lui lili

   sa intelegem ca trebuie "impuscati " toti cei care au pus imnul pina acuma la meciurile de baschet ? Si pe cine impuscam ? Pe cei din federatie , pe sefii salilor de sport , pe cei cu sonsorizarea , pe cei care au multiplicat ( ilegal evident ! ) CD-urile cu imnul ? Tanti saveta lipa ii fii mare campioana olimpica ( respect ) , dar arati acum limita intelectuala a generalului ( facut la comasati ) din militia romana ! Erai mai buna la visle decit ( folosit corect ) la administratie ! Si asa a aruncat o piatra liviutz alexa al' nost' si " miticii" hop si ei sa salveze natiunea. REZULTAT : la Sf. Gheorghe s-a obtinut ce s-a dorit : nu vor mai asculta imnul Romaniei , in schimb vor cinta imnul secuiesc ! Ma da' prosti ne cred unii ( tehnocrati vopsiti ) !
 • -1 (1 vot)    
  Partial de acord (Vineri, 15 ianuarie 2016, 20:36)

  LiviuX [utilizator]

  De acord ca Imnul national NU TREBUIE bagatelizat prin intonarea sa oricand si oricum, cum de ex se canta la inceperea orelor in clase, dar consider ca la evenimente deosebite, ca de ex. finale de campionat, finale de cupa, nu e gresit sa se intoneze imnul. Vedeti de ex. Superbowl-ul din SUA, unde sunt chemati chiar cantereti renumiti sa cante imnul, si nu se supara nimeni, ba chiar e un moment deosebit.
 • +5 (5 voturi)    
  WTF?! (Vineri, 15 ianuarie 2016, 20:39)

  boogiewoogie [utilizator]

  "reglementeaza Normele privind obligatia intonarii Imnului National, doar in situatiile precizate de Lege"

  INTEPRETAT AIUREA

  Imnul Tarii poate fi intonat oricand nu doar cand te lasa legea!!!

  Obligativitatea este altceva! Mai invatati limba romana si logica stimata doamna & co.!
 • +3 (3 voturi)    
  ? (Vineri, 15 ianuarie 2016, 20:42)

  JG [utilizator]

  Mai bine tăcea.
  În plus, a dat apă la moară altora ...
  PS. Sper că reacția ei a fost "o umbră" trecătoare în bogata și strălucita-i carieră.
  Îi doresc să îmbătrânească frumos, românește.
 • +5 (5 voturi)    
  Echipa si Minister de incompetenti (Vineri, 15 ianuarie 2016, 20:45)

  boogiewoogie [utilizator]

  "NU se intoneaza Imnul National deoarece nu este permis de legislatia in vigoare in Romania"

  ARATATI-MI LEGEA !!!!!!!! unde scrie asta?

  degeaba sunteti o sportiva buna, nu acopera greselile facute in alte ipostaze
 • +1 (1 vot)    
  Chiar eram nedumerit (Vineri, 15 ianuarie 2016, 20:47)

  cartofil [utilizator]

  Chestia cu intonarea imnului la competitii interne mi se parea ca este in neregula. Daca e Romania echipa atunci e altceva. Prostia unor functionari de doi bani duce la tensiuni absolut inutile. Daca nu exista prevederea asta aiurea n-am fi stiut nici ca exista un imn secuiesc, nici cei 236 de secui recenzati n-ar mai fi venit cu imnul lor.
 • +7 (7 voturi)    
  cata prostie (Vineri, 15 ianuarie 2016, 21:11)

  sampras [anonim]

  A gasit solutia: capul plecat.
  Oamenii fara verticalitate, fara curaj, populeaza administratia statului roman la toate nivelurile.
 • +6 (6 voturi)    
  Asta-i kuku? (Vineri, 15 ianuarie 2016, 22:13)

  newlook [utilizator]

  Cum sa restrictionezi cetatenilor tarii tale intonarea Imnului National?
  Dati-i frate o pereche de vasle, ceva si trimiteti-o acolo unde se pricepe.
 • +3 (3 voturi)    
  Permis? (Vineri, 15 ianuarie 2016, 22:30)

  Mariatim [utilizator]

  Pai daca federatia decide confirm statutului ei sa se cante imnul inainte de fiecare meci, e treaba lor. Legea nu spune cand e permis, ci cand e obligatoriu!
 • +6 (6 voturi)    
  Interpretarea interpretarilor! (Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 5:14)

  Radu-Mihai [utilizator]

  O astfel de interpretare nu poate decat sa arate cat de mic poate fi un om! Mare ca sportiv, dar ca verticalitate zero! Pacat! Si rusine!

  Art. 10 lit e reglementeaza OBLIGATIVITATEA intonarii imnului Romaniei, dupa cum si gura ei graieste. Si se refera la competitiile internationale la care participa si Romania!

  Faptul ca Federatia ROMANA de Baschet a considerat NORMAL ca prin REGULAMENT sa fie intonat imnul national inaintea oricarei partide oficiale este de laudat si de copiat si pentru alte federatii!

  PROBLEMA era cu totul alta - cerinta la nivel sportiv de a fi recunoscut si si de a pune linie de egalitate intre imnul Romaniei si asa-zisul imn al tinutului secuiesc. Mai mult, de a cere sportivilor sa stea drepti in timpul celui din urma mai ceva ca americanii cand aud imnul SUA!!!

  Si asta e solutia oficiala gasita de un Ministru al Romaniei? Ca " legislatia nu permite intonarea imnului national al Romaniei inaintea competitiilor internede" - si cu alte cuvinte ca legislatia INTERZICE (?!?!)

  Extrapoland - daca imnul Romaniei va fi intonat mai departe la meciurile oficiale de baschet (si nu numai) din Romania, ce se intampla? E cineva sanctionat, amendat?
  Dar daca in locului imnului national se intoneaza altceva - e cineva sanctionat, amendat? Cum e, doamna ministru?

  Dupa cum bine zice in articol mai departe: "nu am facut altceva decat sa respect si sa aplic Legea in Romania in spiritul Constitutiei pe care am jurat la Investire, in onoranta functie de ministru. Atat!"
  Daca onorata ministresa se obosea sa citeasca mai departe afla ca:
  "Art. 20. - Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora" - iar actiunile doamnei ministru consider ca sunt de natura sa aduca ofensa imnului national!!!

  In incheiere:
  Art. 9. - Imnul naţional al României este "Deşteaptă-te române". Si atat!
 • +4 (4 voturi)    
  Nemarginita prostie (Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 5:53)

  Mary Tudor [anonim]

  Cum sa fie interzisa intonarea imnului Romaniei???
  Ati innebunit mai fratilor?
  Mare-i gradina Domnului...
 • +5 (5 voturi)    
  Demisia! (Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 7:55)

  Dacica [anonim]

  Comentariile sunt de prisos...Demisia doamna, dumneavoastra si cei care va gireaza...!
 • +2 (2 voturi)    
  Dar imnul secuiesc se poate, (Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 11:41)

  xrogo [utilizator]

  stimata doman gheneral?
 • +1 (1 vot)    
  DEMISIA LIPA! (Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 20:56)

  burlacu stefan [anonim]

  Se rasucesc in mormant toti generalii adevarati care au luptat pentru aceasta tara cand o vad pe aceasta barcagista galonata aiurea. Singura ei realizare a fost in calitate de sefa de barca si atat. Dar de aici si pana la a fi general, ministru...cale lunga.
  Lipa - demisia de urgenta!
  Ciolos - rusine ca nu ai demis-o inca pe aceasta ///!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi